c S

Pričakovati Cerarjev pogovor s Kopač Mrakovo

24.10.2016 10:18 Ljubljana, 24. oktobra (STA) - Premier Miro Cerar se bo predvidoma v prihodnjih dneh sestal z ministrico za delo Anjo Kopač Mrak. Pogovor je napovedal po odločitvi vrhovnega sodišča glede odvzema velenjskih dečkov, ko je zadevo označil za izredno resno ter v odgovoru na vprašanje vloge ministrice v tem primeru dejal, da bo treba sprejeti zelo jasna stališča.

Cerar je po odločbi vrhovnega sodišča v četrtek izrazil zaskrbljenost. Napovedal je, da se bo z ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pogovoril takoj po vrnitvi iz tujine.

Vrhovno sodišče je v sredini javni razglasitvi sodbe v zvezi s pritožbama Centra za socialno delo Velenje in zastopnika babice dečkov iz Velenja navedlo, da je bil odvzem dečkov iz vrtca nezakonit ter da so bile njuni babici, pri kateri sta živela do odhoda k rejnikom, kršene ustavne pravice. Otroka pa ostajata pri rejnikih.

Ministrica je v odzivu navedla, da je treba sodbo spoštovati, a poudarila, da ni bila presojana največja korist otrok. Opozorila je tudi, da je sodba pomembna za vnaprej, saj je prva, ki bolj natančno govori o pravici starih staršev do družinskega življenja.

Glede pogovora s Cerarjem je pojasnila, da dejansko ni nobenih novih okoliščin, saj je odločitev vrhovnega sodišča identična prvostopenjski odločitvi, o kateri je že bilo govora. Je pa prav, da se pojasnijo okoliščine, je dodala.

Odločitev vrhovnega sodišča je sprožila burne odzive tudi v politiki. V opoziciji večinoma menijo, da bi ministrica, ki je junija za las prestala interpelacijo, morala vsaj zaradi objektivne odgovornosti odstopiti, ali da bi moral ukrepati Cerar. Podpisov za vložitev še ene interpelacije zoper njo, za kar se je zavzel nepovezani poslanec Andrej Čuš, pa za zdaj ni napovedala še nobena stranka.

Medtem ko v SD stojijo za svojo ministrico, pa je od partneric slišati kritične tone. V SMC za zdaj uživa podporo, a pričakujejo izpolnitev pogojev in tudi pogrešajo njeno aktivnejšo vlogo pri vodenju socialne politike. V DeSUS, ki je junija celo glasovala za razrešitev Kopač Mrakove, pa poudarjajo njeno odgovornost za nemoteno delovanje sistema.