c S

Washington Post: ZN potrebujejo vodjo, kot je Danilo Türk

30.09.2016 15:24 Washington, 30. septembra (STA) - Ameriška pravnica in univerzitetna profesorica Ruth Wedgwood, osem let članica Sveta ZN za človekove pravice, je v prispevku za ameriški časnik Washington Post zapisala, da ZN potrebujejo vodjo, kot je slovenski kandidat za novega generalnega sekretarja te organizacije Danilo Türk. Med drugim izpostavlja njegove izkušnje iz Varnostnega sveta ZN.

Wedgwoodova je uvodoma izpostavila, da ZN zaradi številnih izzivov potrebujejo vodjo, ki je iznajdljiv v politiki, razgledan in zavezan človekovim pravicam. Novi generalni sekretar bi moral biti po njenem mnenju nekdo, ki se zna umakniti pasivnemu odporu, s katerim organizacije zavračajo spremembe, in ki bi žvižgače, kot je nekdanji direktor urada visokega komisarja ZN za človekove pravice Per Anders Gunnar Kompass, z veseljem sprejel nazaj v ekipo ZN.

Kompassa so suspendirali zaradi prijave spolne zlorabe otrok s strani francoskih pripadnikov modrih čelad v Srednjeafriški republiki. Kompass, za katerega je Türk dejal, da ga pozna in je z njim delal, je junija ogorčen odstopil, potem ko ga je preiskava oprala vse krivde. Türk je že dejal, da bi ga pripeljal nazaj v ZN.

Najbolj ključen del nalog generalnega sekretarja ZN je po mnenju Wedgwoodove tiha diplomacija, ki preprečuje, da bi napetosti prerasle v vojne. "To zahteva skrbno delo z vodstvom države in mednarodnimi voditelji, tako v 38. nadstropju ZN v New Yorku kot na terenu," je poudarila Wedgwoodova.

Türk ima po njenih besedah profil, za katerega je videti, da bi ustrezal zahtevam, in je "več kot primeren naslednik generalnega sekretarja Ban Ki Moona. "Türk lahko izpostavi svoje delo v VS ZN, kot sta zoperstavljanje režimu terorja zahodnoafriškega upornika Fodayja Sankoha ter vodenje ključne mediacije med Džakarto in Vzhodnim Timorjem v času konflikta, ki je izbruhnil v tej regiji," je zapisala Wedgwoodova.

Bivši slovenski predsednik je po njenih ocenah tudi mednarodno priznan strokovnjak s področja človekovih pravic. "Njegova zgovornost in verodostojnost sta v nedavni razpravi Generalne skupščine ZN, ko so imeli kandidati za novega generalnega sekretarja prvič možnost predstaviti svojo vizijo prihodnosti organizacije, prišli v celoti do izraza," meni Wedgwoodova.

Med stvarmi, ki jih je Türk naštel kot prednostne, je izpostavila bolj učinkovito pridobivanje odličnega osebja ZN, izboljšanje vzdušja v organizaciji, vključevanje zasebnega sektorja in tesno sodelovanje z Varnostnim svetom ZN.

V tekmi za generalnega sekretarja ZN je zaenkrat v vodstvu Portugalec Antonio Guterres. Naslednje glasovanje, ko naj bi že bila znana volja stalnih članic VS ZN, bo 5. oktobra.