c S

V občinah kritični do strategije lokalne samouprave

30.09.2016 14:31 Ljubljana, 30. septembra (STA) - V Skupnosti občin Slovenije (SOS) opozarjajo, da strategija lokalne samouprave do leta 2020, ki jo je v četrtek sprejela vlada, ni usklajena z združenji občin. Po njihovi oceni pa je Slovenija "dobila le še dodaten strateški dokument brez ključnih rešitev za napredek tega področja".

"To je vladna strategija, ki je premalo ambiciozna in je pravzaprav povzetek obstoječega stanja. Je premalo določna glede pokrajin in nalog, ki presegajo posamezne občine in premalo posvečena regionalnemu povezovanju s ciljem razvoja," so v SOS navedli besede predsednika Skupnosti občin Slovenije Bojana Kontiča.

Spomnili so, da je besedilo nastajalo skoraj dve leti, v času pogovorov pa so po njihovih besedah predstavniki SOS vseskozi opozarjali, da je sicer mogoče zaznati določen napredek pri oblikovanju tega akta, žal pa strategija ne rešuje nekaterih ključnih vprašanj lokalne samouprave in je premalo ambiciozna.

"Ključnega vprašanja regionalizacije oziroma oblikovanja drugega tira lokalne oblasti se strategija sploh ne dotika. Prav tako krepitev vloge funkcionalnih regij ne more nadomestiti funkcije pokrajin. Strategija ne obravnava ključnih vprašanj financiranja občin, predvsem ne rešuje vprašanja skupnega obsega primernih sredstev za izvajanje obveznih nalog niti ne rešuje vprašanja ustreznosti strukture financiranja občin," so navedli v sporočilu za javnost.

Iz navedenih razlogov je predsedstvo SOS tudi predlagalo ministrstvu za javno upravo, da dokumenta še ne posreduje v sprejemanje vladi, pač pa ga dopolni in uskladi s skupnostmi občin, a se je "ministrstvo, ki bi naj skrbelo tudi za lokalno samoupravo v Sloveniji, na pripombe in priporočila skupnosti občin ni odzvalo in vladi v obravnavo posredovalo neusklajen dokument".

Izhodišča za pripravo strategije razvoja lokalne samouprave je ministrstvo za javno upravo sicer pripravilo lani spomladi. Že ko je šel predlog v začetku septembra v vladno proceduro, je tudi predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj glede dokumenta dejal, da ne moremo govoriti o razvoju lokalne samouprave, kvečjemu o njeni racionalizaciji in centralizaciji. Po njegovih besedah je v občinah pogled na razvoj lokalne samouprave pomembno drugačen, kot ga ima država.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je v četrtek na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da strategija naslavlja vse ključne komponente lokalne samouprave - teritorialno, funkcionalno, financiranje občin in organizacijsko strukturo. Poudaril je, da so se v postopku sprejemanja strategije precej usklajevali z občinami in drugimi resorji, a potrdil, da so še vedno ostala nekatera vprašanja odprta.

Strategiji bo po Koprivnikarjevih besedah kmalu sledil še operativni plan, čeprav je že sama strategija "kratka, jasna, iz nje izhajajo konkretni cilji". Velik del ukrepov pa se že izvaja, je tudi dejal minister.