c S

ESS danes o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti

30.09.2016 08:48 Ljubljana, 30. septembra (STA) - Člani Ekonomsko-socialnega sveta bodo danes obravnavali predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti. Ta med drugim posega v podeljevanje koncesij, pri čemer na ministrstvu za zdravje pravijo, da so se z zadnjim predlogom približali željam Zdravniške zbornice Slovenije, ki je bila v javni razpravi do nekaterih rešitev kritična.

Predlog, ki ga je ministrstvo po javni razpravi še nekoliko dopolnilo, predvideva podeljevanje koncesij za izvajanje zdravstvene dejavnosti na javnih razpisih, čas njihovega trajanja pa bo omejen na 30 let z možnostjo podaljšanja še za 15 let, kar bi pomenilo, da lahko zdravnik koncesijo obdrži celo delovno dobo.

Novela se loteva tudi določitve in priznavanja kompetenc za opravljeno delo srednjih medicinskih sester, ki več let opravljajo naloge iz kroga kompetenc diplomiranih medicinskih sester ter po mnenju zbornice zdravstvene in babiške nege zagotavlja pošteno plačilo za opravljeno delo, zato v zbornici predlog podpirajo.

V predlog novele pa so dodali tudi člen, s katerim urejajo status svojcev žrtev zdravstvenih delavcev na delovnem mestu, kot imajo to urejeno tudi policisti.

Poleg omenjenih sprememb pa so bile v dosedanji pripravi zakonskih sprememb predlagane še druge rešitve, med drugim opredelitev konkurenčne prepovedi v zdravstvu, podrobnejša ureditev področja nadzorov pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti ter določitev pogojev, pod katerimi lahko zdravstveni delavec, ki je v delovnem razmerju v javnem zdravstvenem zavodu, opravlja storitve drugje.