c S

Štiri organizacije Koprivnikarja pozivajo k odstopu od sodelovanja z Uberjem

23.09.2016 14:00 Ljubljana, 23. septembra (STA) - Sindikat Mladi Plus, Svobodni sindikat Slovenije, Gibanje za dostojno delo in socialno družbo in Društvo Svetovalnica za migrante ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja pozivajo k odstopu od sodelovanja s podjetjem Uber. Kot razlog navajajo prakso podjetja, ki se izogiba odgovornosti do svojih zaposlenih in potrošnikov.

Štiri organizacije v javnem pozivu v odzivu na podpis pisma o nameri ministra pozivajo, da "nemudoma in nepreklicno" odstopi od kakršnegakoli sodelovanja s podjetjem Uber. Organizacije ministru očitajo, da je pismo o nameri podpisal s podjetjem, katerega storitve so prepovedane širom sveta zaradi njihove prakse, ki se izogiba odgovornosti do svojih zaposlenih in potrošnikov.

Ob tem še opozarjajo na neskladnost tovrstne prakse z dokumentom Za dostojno delo, ki ga je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti javno objavilo v začetku letošnjega marca. V njem piše, da je eden izmed primerov prekarnosti pojav "prikritih delovnih razmerij", "ko se razmerje med delavcem in delodajalcem navzven prikazuje drugače, kot je v resnici, z namenom izničenja ali zmanjšanja zaščite delavcev oziroma zaradi izogibanja plačilu prispevkov in davkov."

Kot še opozarjajo v pozivu, se podjetje Uber samo v Združenih državah Amerike sooča s 173 tožbami delavcev. Storitve podjetja Uber so prepovedane v Bruslju, na Danskem pa je bila novembra 2014 sprožena policijska preiskava, ki ugotavlja, ali sta Uber Black in UberPop zakoniti. Uporabo UberPop storitev je prepovedalo tudi sodišče v Frankfurtu, prav tako so UberPop prepovedali v Italiji in na Nizozemskem.

Pismo o nameri, ki ga je minister Koprivnikar v četrtek v San Franciscu podpisal s podjetjem Uber, je podlaga za sklenitev memoranduma med vlado in Uberjem do konca leta 2016. S tem naj bi bilo po besedah ministrstva vzpostavljeno partnerstvo za spodbujanje razvoja sodelovalnega in digitalnega gospodarstva v Sloveniji.