c S

V EU lani zaseženih več ponarejenih izdelkov, prevladujejo cigarete

23.09.2016 14:39 Bruselj, 23. septembra (STA) - Carinski organi v EU so lani zasegli pet milijonov več ponarejenih izdelkov kot leta 2014, kar predstavlja 15-odstotno povečanje števila prestreženih izdelkov. Med zaseženimi izdelki prevladujejo cigarete in izdelki za vsakodnevno uporabo, kot so hrana in pijača, igrače in gospodinjske naprave, kažejo najnovejši podatki Evropske komisije.

Med zaseženimi izdelki na prvem mestu ostajajo cigarete (27 odstotkov). Izdelki za vsakodnevno uporabo, ki bi bili lahko nevarni za zdravje in varnost potrošnikov, kot so hrana in pijača, izdelki za osebno higieno, zdravila, igrače in gospodinjske električne naprave, pa skupaj predstavljajo 25,8 odstotka vseh zaseženih izdelkov.

Kitajska je še vedno glavna država izvora ponarejenega blaga (41 odstotkov), sledijo pa Črna gora, Hongkong, Malezija in Benin, je razvidno iz danes objavljenega poročila o uveljavljanju pravic intelektualne lastnine v EU.

Iz Benina je prišlo največ ponarejenih živil, iz Mehike pa ponarejenih alkoholnih pijač. Turčija prednjači pri oblačilih, Hongkong pa pri ponarejenih mobilnih telefonih in dodatkih, pomnilniških karticah, računalniški opremi in zgoščenkah. Iz Črne gore izvira največ ponarejenih cigaret, iz Indije pa ponarejenih zdravil.

Zaradi suma kršitve pravic intelektualne lastnine je bilo na zunanjih mejah EU zadržanih več kot 40 milijonov izdelkov v vrednosti skoraj 650 milijonov evrov.

Več kot 91 odstotkov vsega zaseženega blaga je bilo uničenega ali pa je bil sprožen sodni postopek za ugotavljanje kršitev v sodelovanju z imetnikom znamke, čigar pravice so bile kršene.

V Sloveniji se je število primerov zaseženega ponarejenega blaga lani v primerjavi z letom 2014 sicer znižalo za 24 odstotkov, se je pa močno povečalo število zaseženih izdelkov, in sicer s 505.975 na skoraj 3,214 milijona, še kaže poročilo.