c S

ZSSS pričakuje, da bo Evropski steber socialnih pravic okvir za povečanje socialne varnosti

23.09.2016 13:37 Ljubljana, 23. septembra (STA) - V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so v okviru predstavitve stališč do Evropskega stebra socialnih pravic povedali, da ta ne sme biti orodje za zadovoljevanje ekonomskih interesov na račun nižanja socialnih pravic. Izvršni sekretar zveze Andrej Zorko pričakuje, da bo steber okvir, ki bo povečeval socialno varnost državljanov EU.

Zorko je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je Evropska komisija marca letos predstavila prvi oris prihodnjega Evropskega stebra socialnih pravic in začela široko posvetovanje o evropski socialni agendi. Na ta način želi odgovoriti na izzive 21. stoletja.

Evropski steber socialnih pravic ne sme biti oblikovan ali sprejet na način, da bi služil ekonomskim interesom. Praksa je po besedah Zorka namreč pokazala, da višja gospodarska rast nima za nujno posledico višje varnosti socialnih pravic. Ta steber mora biti po njegovih besedah okvir, ki bo povečeval socialno varnost državljanov, v nasprotnem primeru se bo evroskepticizem samo povečeval. "To je priložnost, da se EU ponovno obrne k ljudem in za ljudi," je opozoril.

Zorko je tudi poudaril, da morajo biti sistemi socialne varnosti stabilni, vzdržni in trajni. V ZZZS tako pričakujejo, da bo eden izmed temeljnih ciljev stebra, poleg zagotavljanja kvalitetnih in javno dostopnih socialnih storitev, tudi zmanjševanje revščine in izključenosti v vseh državah EU.

Posebno skrb je treba po njegovem mnenju posvetiti starejšim. Na drugi strani se ne sme pozabiti na zaposlovanje mladih in delovnih migracij. Smernice stebra morajo iti v smeri, da se socialne pravice priznavajo medsebojno, med državami. Evropski steber socialnih pravic mora biti tako steber minimalnih standardov in minimalne varnosti in korak k temu, da bodo delavci ene države v drugi enako obravnavani, so prepričani v ZZZS.

V zvezi pozdravljajo način, s katerim Evropska komisija pri pripravi dokumenta skuša aktivno vključiti socialne partnerje in druge organizacije civilne družbe ter posameznike. Gre za prvi večji dokument po Brexitu, ki bi moral začrtati smernice socialne varnosti in trg dela v državah članicah EU, je še dejal Zorko.

Osnutek dokumenta Evropskega stebra socialnih pravic je trenutno v obravnavi v državah članicah EU, končni predlog dokumenta pa naj bi bil na evropskih institucijah v obravnavi predvidoma marca 2017. Evropska komisija skuša z razpravo pridobiti mnenje civilne družbe, socialnih partnerjev ter državljanov. Različna mnenja in pobude pa se bodo vključila v končni dokument.

V Sloveniji bo posvet na temo Evropskega stebra socialnih pravic potekal v torek v državnem svetu.