c S

V EU pripravljenost na podpis Cete konec oktobra

23.09.2016 13:35 Bratislava, 23. septembra (STA) - Sporni trgovinski in investicijski sporazum med EU in Kanado, znan pod kratico Ceta, je pred ciljno črto. "Videti je veliko pripravljenost na podpis sporazuma v oktobru," je po pogovorih z evropskimi kolegi v Bratislavi dejal nemški gospodarski minister Sigmar Gabriel. Do takrat pa mora Evropska komisija razčistiti še nekaj spornih točk.

Sporazum Ceta je vsebinsko dokončan. Formalno naj bi ga EU sprejela 18. oktobra, 28. oktobra pa naj bi nato sledil slovesni podpis na vrhu EU-Kanada.

Določene pomisleke so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa med drugim izrekle Nemčija, Belgija in Avstrija, še posebej glede posebnih sodišč za razreševanje sporov med vlagatelji in državami ter tveganj za javne storitve, kot je oskrba z vodo.

Ministri možnost rešitve teh vprašanj vidijo v pravno zavezujočem dodatnem pojasnilu. Po navedbah evropske komisarke za trgovino Cecilie Malmström je Kanada pripravljena sprejeti takšno rešitev, po navedbah Gabriela pa naj bi pojasnilo oblikovali še pred podpisom.

Da so evropske države soglasno podprle Ceto in jo bodo formalno sprejele prihodnji mesec, je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil tudi neimenovani evropski uradnik. "Kanadski premier Justin Trudeau (oktobra) ne bo prišel v Bruselj, da bi se domov vrnil praznih rok," je še dodal.

Nasprotniki Cete se bojijo povečevanja moči multinacionalnih korporacij in nižanja standardov in sporazumu nasprotujejo. Z nujnimi tožbami so se obrnili tudi na nemško ustavno sodišče, ki bo o tem razpravljalo 12. oktobra, dan kasneje pa naj bi razglasilo svojo odločitev. Tožniki želijo preprečiti, da bi sporazum po načrtovanem podpisu razglasili za začasno veljavnega.

Med ostrejšimi kritiki Cete je avstrijski kancler Christian Kern, ki se v tej drži nikakor ne počuti osamljenega. "Velike pomisleke imajo tudi v Sloveniji, Romuniji, na Madžarskem, v Belgiji ... če demonstrira deset tisoče ljudi, to vendarle kaže, da ne čutimo le mi tako," je poudaril Kern v pogovoru za današnji Tiroler Tageszeitung.

Dobrih sto demonstrantov je nasprotovanje Ceti izrazilo tudi danes v Bratislavi.

Po podpisu naj bi za Ceto stekla dva ratifikacijska postopka: po potrditvi v Evropskem parlamentu bi lahko že leta 2017 v veljavo stopili tisti deli sporazuma, ki so v izključni pristojnosti EU. Nato bi svoje ratifikacijske postopke izpeljali še parlamenti držav članic, ki bi odločali o veljavnosti bolj spornih delov, kot je mehanizem za reševanje sporov med vlagatelji in državo. Ta določila bi začela veljati, ko oziroma če bi jih potrdili v vseh državah.