c S

Putin v Moskvi sprejel predsednika Republike srbske

23.09.2016 09:56 Moskva, 23. septembra (STA) - Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek v Moskvi sprejel predsednika Republike srbske Milorada Dodika. Kot so objavili na spletni strani ruskega predsednika, sta se pogovarjala o razmerah na Balkanu in različnih mednarodnih vprašanjih. Dodik je po srečanju dejal, da je Putin izrazil podporo stabilizaciji v regiji.

Kot sta poročala srbska tiskovna agencija Tanjug in hrvaška tiskovna agencija Hina, je Dodik dejal, se z ruskim predsednikom nista posebej pogovarjala o referendumu v Republiki srbski, ki bo to nedeljo.

"Kar zadeva referendum, ni bilo posebnih pogovorov, razen ugotovitve, da je to pravica naroda," je za televizijo Republike srbske dejal Dodik. Omenil je tudi, da bodo državljani Republike srbske, ki živijo v Rusiji, imeli možnost, da se referenduma udeležijo v Moskvi in še nekaterih ruskih mestih.

Kot je še dejal, je bila najpomembnejša tema s Putinom pogovor o gospodarskem sodelovanju in gospodarski odnosi. Pri tem je omenil sodelovanje na področju predelave nafte oziroma obratovanje rafinerije v Bosanskem Brodu, ki ga je v preteklosti kupil ruski Zarubežnjeft.

Politična vprašanja, kot je pojasnil Dodik, so bila povezana z uresničevanjem daytonskega sporazuma. Putin naj bi v zvezi s tem dejal, da je zelo zainteresiran za stabilnost v regiji in spoštovanje mednarodnih sporazumov. Predsednik Republike srbske je še dejal, da so pogovori potekali v zelo dobrem ozračju.

Putin je Dodika sprejel v četrtek zvečer, mediji v Rusiji pa temu srečanju niso namenili nobene pozornosti, še navaja Hina.

V Republiki srbski bodo v nedeljo pripravili posvetovalni referendum, na katerem se bo 1,2 milijona volivcev lahko izjasnilo, ali podpirajo, da dan Republike srbske ostane 9. januar. Referendum bodo pripravili kljub presoji ustavnega sodišča BiH o neustavnosti in nasprotovanju mednarodne skupnosti. Številni opozarjajo, da bi referendum lahko vplival na destabilizacijo BiH in regije.