c S

Sodišče: V Rutarju kršili sindikalne pravice

29.08.2016 13:40 Maribor, 29. avgusta (STA) - Podravska območna organizacija Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je opozorila na kršitve sindikalnih pravic in s tem povezano nedavno pravnomočno sodbo v že pet let trajajočem sporu s trgovsko družbo Rutar. Sodišče je tedanjemu vodji slovenske podružnice Boštjanu Bradešku in vodji centra v Mariboru Bernardi Gajser naložilo denarno kazen.

Kot izhaja iz sodbe mariborskega okrožnega sodišča, ki jo je nedavno potrdilo še višje sodišče na drugi stopnji, sta obsojena, ki ju zdaj ni več v omenjeni trgovski družbi, kriva kršitve sindikalnih pravic, Bradeško pa tudi šikaniranja na delovnem mestu. Slednji bo moral poravnati dobrih 13.000, Gajserjeva pa nekaj več kot 4500 evrov denarne kazni. V Rutarju se za zdaj na razsodbo še niso odzvali.

Pravni svetovalec podravske ZSSS Boštjan Medik je na današnji novinarski konferenci v Mariboru poudaril, da je ta sodba pomembna zaradi dejstva, da doslej na tem področju ni bilo sodne prakse in gre torej za prvo pravnomočno obsodbo zaradi onemogočanja sindikalnega združevanja.

"Postopek je bil dolgotrajen, samo na delavski strani je bilo zaslišanih 32 prič. Sodba je pomembna tudi zato, ker je obtoženima očitala tudi kršitev ustave glede zagotavljanja sindikalne svobode," je dejal Medik in dodal, da s kazenskim postopkom spor verjetno še ni zaključen, saj bodo oškodovani delavci po vsej verjetnosti vložili tudi odškodninske tožbe.

Zagotovo bo to storila sindikalna zaupnica Marjeta Mušič, ki je bila po besedah sekretarke ZSSS Podravje za trgovske dejavnosti Alenke Rožman v zadnjih letih deležna številnih šikaniranj. Rožmanova je ob kratki predstavitvi dogajanja v trgovskem centru, ki zaposluje okoli sto ljudi, dodala, da bo sodba zagotovo ustvarjala zgodovino sindikalnega delovanja.

Leta 2011 so se delavci v mariborski trgovini začeli sindikalno povezovati, saj se je govorilo o odpuščanju in so si želeli pravne pomoči. Težave so se začele potem, ko so o odločitvi zaposlenih obvestili delodajalca, ki je začel na različne načine pritiskati na delavce. Zaradi tega se je velika večina članov sindikata iz njega izpisala, ostalo jih je le nekaj, ki se niso pustili prepričati.

Sindikat je zaradi takega ravnanja na mariborsko policijo vložili prijavo suma kaznivega dejanja, po zbiranju dokazov pa je okrožno tožilstvo na mariborsko sodišče konec leta 2012 vložilo obtožni predlog. Sredi leta 2014 je potekala glavna obravnava na okrajnem sodišču, obsodilno sodbo pa je sodišče izreklo septembra lani. Slednjo je zdaj potrdilo tudi višje sodišče.