c S

Cerar o prihodnosti EU danes v Haagu in Luxembourgu

29.08.2016 09:06 Luxembourg/Haag, 29. avgusta (STA) - Premier Miro Cerar bo v okviru posvetov o prihodnosti EU danes na delovnem obisku v Haagu in Luxembourgu. V ospredju pogovorov z nizozemskim kolegom Markom Ruttejem in nato še z luksemburškim Xavierjem Bettelom bo prihodnja usmeritev unije v luči brexita, govorili pa naj bi tudi o drugih za EU pomembnih temah, kot so varnost in migracije.

Pogovori v Haagu in Luxembourgu sodijo v sklop posvetovanj, ki se jih slovenski premier udeležuje v okviru priprav na neformalno srečanje voditeljev EU brez Velike Britanije, ki bo 16. septembra v Bratislavi.

Zadnje tako je bilo v soboto pri nemški kanclerki Angeli Merkel, ki so se ga s ciljem oblikovati stališča glede prihodnosti EU udeležili še premieri Avstrije, Hrvaške in Bolgarije.

Cerar je na pogovorih izpostavil predvsem vprašanje varnosti in migracij, o tem pa želi govoriti tudi v Haagu in Luxembourgu. Slovenija se sicer zavzema za močno, enotno in v svet odprto EU.

Slovenski premier bo posvetovanja o prihodnosti EU nadaljeval v sredo, ko bo na neformalnem delovnem obisku gostil avstrijskega kanclerja Christiana Kerna.

Posvetovanja pred vrhom v Bratislavi namerava opraviti tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki ima po Berlinu v tem tednu na programu niz srečanj z voditelji Belgije, Francije, Luksemburga in trenutno predsedujoče EU Slovaške.