c S

Peršak kandidaturo Lendave za EPK označil kot izjemno drzno in izzivalno

26.08.2016 16:14 Lendava, 26. avgusta (STA) - V Lendavi se je danes z mednarodno strokovno konferenco Evropska prestolnica kulture - priložnost za mlade začel 2. festival Vinarium. Minister za kulturo Tone Peršak je ob tem kandidaturo Lendave za Evropsko prestolnico kulture (EPK) označil kot izjemno drzno in izzivalno.

"Zamisel, da bi pri tem vključili širše, večnacionalno okolje, je po eni strani izjemno drzna, po drugi pa zelo izzivalna za Slovenijo in tudi za EU, ker bi to prineslo neko novo dimenzijo v koncept evropskih prestolnic kulture in ponudilo neke možnosti, kako vključiti ne samo velike centre, ampak kako pravzaprav kulturo, če smem tako reči, decentralizirati, kako se na nek način srečati pri virih," je povedal minister za kulturo.

Peršak upa, da bo ideja uresničena in da bo lahko kot minister tudi kaj prispeval, čeprav o tem odloča vlada, pohvalil pa je konferenco, ker so bili, kot je dejal, podatki in ideje z nje prava osvežitev tudi v luči priprav strategije za področje medijev.

Župan občine Lendava Anton Balažek napoveduje resno in konkurenčno kandidaturo za EPK za leto 2025, ko je na vrsti Slovenija. Nacionalni poziv pričakujejo okoli leta 2019, glede na omejene možnosti, a veliko voljo, pa so se odločili, da tradicionalne konference v sklopu festivalskega dogajanja v Lendavi že letos letos tematsko namenijo tej kandidaturi.

Na konferenci so tudi predstavniki mest, ki že imajo izkušnje - Pecs, Gradec, Maribor - in Reke, ki je dobila kandidaturo na Hrvaškem leta 2020, medijski strokovnjaki in mladi iz občine, ki naj bi od te kandidature oziroma projekta imeli tudi največ.

Do konca leta bodo v Lendavi pripravili strategijo kandidature, ki bo, kot pravi Balažek, temeljila na tem, kar si mali ljudje v Evropi želijo, sicer pa je po njegovem ta regija, vključno s čezmejnimi območji Madžarske, Hrvaške in Avstrije, paradiž, ki mu manjka le še malo in se lahko predstavi kot zelo zanimiv del Evrope.

Mitja Čander, programski direktor zavoda Maribor - EPK napoveduje, da bi lahko za razliko od Maribora, kjer so za projekt porabili 200 milijonov evrov, v Lendavi in partnerskih mestih projekt izpeljali skoraj desetkrat ceneje, če bodo združili moči EU, ki sicer prispeva 1,5 milijona evrov, država in občina ter pravočasno pripravili spremljevalne projekte in zanje dobili denar.

V Lendavi so že pred tem napovedali, da se zavzemajo za trajnostni razvoj, tudi ko gre za kulturni turizem, in povezovanje z izbranimi mesti v oddaljenosti 100 kilometrov od Lendave, kar pomeni z Madžarsko, Avstrijo in Hrvaško. Ker, kot pravijo, brez partnerskih mest v EPK ne morejo in ne želijo, bo njihova strategija temeljila na povezovanju, pri projektu pa bodo bolj kot na naložbe stavili na vsebino.

Katera mesta bodo partnerska, je še stvar pogovorov, omenjajo pa se predvsem hrvaški Čakovec, avstrijska Radgona in madžarski Monošter, središče porabskih Slovencev.