c S

V ponedeljek v Novo Gorico prihaja deset begunskih otrok brez spremstva

26.08.2016 15:22 Nova Gorica, 26. avgusta (STA) - V dijaškem domu v Novi Gorici bodo v ponedeljek sprejeli deset otrok brez spremstva, ki so v Slovenijo prišli z begunskim valom, v torek pa jih bodo v Postojni sprejeli 11. V tamkajšnjem dijaškem domu imajo sicer prostora še za sedem otrok, so povedali na novinarski konferenci predstavnikov ministrstev za notranje zadeve, izobraževanje in delo.

V državi je trenutno 29 begunskih otrok brez spremstva - od teh jih bodo, kot rečeno, 11 namestili v dijaški dom v Postojni, deset v novogoriškega, sedem jih ostaja v azilnem domu v Ljubljani, ena deklica pa je našla rejnike. Če bo v prihodnosti v Slovenijo prišlo še več begunskih otrok brez spremstva, jih bodo namestili na drugih lokacijah po državi, ki jih pa na današnji novinarski konferenci v Novi Gorici, na kateri so sodelovali tudi predstavniki novogoriškega dijaškega doma in novogoriške občine, še niso želeli razkriti.

V azilnem domu v Ljubljani ostajajo tisti mladostniki brez spremstva, ki so pred kratkim prišli v Slovenijo in v zvezi z njimi vodijo še določene postopke, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic.

Vsi otroci, ki so stari med 11 in 17 let, bodo vključeni v izobraževalni proces, je povedal generalni sekretar ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Bruno Rednak.

Deset mladoletnih fantov - osem jih prihaja iz Afganistana, po eden pa iz Iraka in Alžirije - bodo v Novi Gorici obiskovali osnovno šolo za odrasle. Sedem od enajstih mladoletnih otrok, ki bodo od torka naprej nastanjeni v Postojni, bo obiskovalo dve tamkajšnji osnovni šoli, štirje pa bodo vključeni v osnovno šolo za odrasle.

Za sprejem mladoletnih otrok brez spremstva je v obeh dijaških domovih vse pripravljeno. Danes so si nastanitve ogledali tudi zakoniti zastopniki in skrbniki otrok ter jih ocenili kot primerne.

20 od skupno 29 begunskih otrok brez spremstva je prosilcev za mednarodno zaščito. Večina med njimi jih prihaja iz Afganistana, stari pa so med 12 in 17 let. Devet otrok ima že priznano mednarodno zaščito, med njimi jih je sedem državljanov Afganistana, starih med 11 in 17 let, dva pa sta iz Sirije, stara 15 in 16 let.

Prihod desetih otrok v Novo Gorico je pozdravil tudi novogoriški župan Matej Arčon: "Projekt smo sprejeli z razumevanjem. Za te otroke želimo dobro poskrbeti. Ob tem na Goriškem upamo, da se bodo lahko hitro vključili med svoje vrstnike in se tako integrirali v našo družbo."

Mladoletniki brez spremstva so najbolj občutljiva kategorija ranljivih oseb, ki potrebuje prilagojeno strokovno obravnavo in varno nastanitev. Kot je določila vlada, bosta mladoletnikom brez spremstva za čas od 1. avgusta 2016 do 31. julija 2017 zagotovljena ustrezna nastanitev in celodnevna oskrba v obliki pilotnega projekta v Dijaškem domu Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna in v Dijaškem domu Nova Gorica.

Za ta projekt, ki bo trajal leto dni, je že zagotovljenih okrog pol milijona evrov. Delo in napredek bo spremljala posebna komisija, ki jo bo ustanovila slovenska vlada. Po letu dni bo nato pripravila poročilo in predlaga nadaljnje ukrepe za delo s temi mladostniki, so povedali na novinarski konferenci.

Zaposliti bo treba tudi nove delavce - vlada je soglašala z 12 novimi zaposlitvami, od tega bodo v novogoriškem dijaškem domu zaposlili pet ljudi, v postojnskem pa sedem.