c S

Merklova v Varšavi pozvala k enotnosti sedemindvajseterice

26.08.2016 15:18 Varšava, 26. avgusta (STA) - Nemška kanclerka Angela Merkel je v Varšavi na srečanju z voditelji višegrajske četverice danes pozvala k enotnosti EU, ki jo zapušča Velika Britanija. Ob tem pa je poudarila, da vrh sedemindvajseterice v Bratislavi še ne bo namenjen sprejemanju ključnih odločitev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Merklova je odločitev Velike Britanije, da zapusti EU, označila za globok rez v integracijski zgodovini EU. Ob tem pa je na srečanju s premierji Poljske, Madžarske, Češke in Slovaške menila, da mora preostalih 27 članic kljub težavam nujno držati skupaj.

V pripravah na neuradni vrh sedemindvajseterice v Bratislavi 16. septembra je po oceni nemške kanclerke ključno, da se države med seboj poslušajo v razpravah najrazličnejših oblik. Po njenem bo ta vrh služil kot začetek razumevanja pri skupnih zahtevnih točkah, medtem ko ključnih odločitev še ne bo prinesel.

Ključnega pomena so vprašanja varnosti, migracij in blaginje, je izpostavila. Pri zagotavljanju zunanje varnosti bi lahko več prispevala ustrezna varnostna politika, pri zagotavljanju notranje varnosti pa gre tudi za boj proti terorizmu.

"Tudi tukaj obstaja vrsta projektov, ki v EU žal skozi leta niso bili uresničeni," je priznala Merklova, med drugim je izpostavila skupen register prihodov in odhodov za celotno schengensko območje. Zavzela pa se je tudi za zagotavljanje blaginje in dobro plačanih delovnih mest.

Za novinarje je spregovorila tudi poljska premierka Beata Szydlo, ki je izrazila pripravljenost na iskanje kompromisov pri reševanju begunske krize. Kot je poudarila, je treba pri tej temi najti soglasje.

Dodala je še, da je po brexitu potrebna krepitev EU. "Pri tem moramo iskati teme, ki nas združujejo, ne tiste, ki nas razdvajajo." EU mora po njenih besedah razpravljati tudi o konfliktu v Ukrajini, saj krepitev napetosti v tej državi vpliva tudi na varnost celotne unije.

Slovaški premier Robert Fico pa je že pred srečanjem z Merklovo poudaril, da si sedemindvajseterica ne more privoščiti neuspešnega vrha v Bratislavi. To bi bil zelo slab znak za celotno Evropo, je opozoril.

Merklova se mudi na evropski turneji, katere osrednja točka je priprava na vrh v Bratislavi. Diplomatsko ofenzivo je sprožila v ponedeljek s srečanjem z italijanskim premierjem Matteom Renzijem in francoskim predsednikom Francoisom Hollandom v Italiji. Nato je potovala v Tallinn ter nadaljevala pot v Prago in Varšavo.

Konec tedna bo z Merklovo v Berlinu govoril tudi slovenski premier Miro Cerar.