c S

Vraničar Ermanova s široko podporo

26.08.2016 07:41 Ljubljana, 25. avgusta (STA) - Pri parlamentarnem potrjevanju Mateje Vraničar Erman za novo finančno ministrico ni pričakovati zapletov. Kandidatka za ministrico ima namreč široko podporo koalicije, medtem ko si opozicijskih glasov ne more obetati, čeprav marsikdo njeni strokovnosti ne oporeka.

Premier Miro Cerar je v sredo sporočil, da bo za novo ministrico za finance predlagal državno sekretarko na finančnem ministrstvu Vraničar Ermanovo. Ta bo na tem položaju nasledila Dušana Mramorja, ki je sredi julija nepričakovano odstopil.

Vraničar Ermanovi, ki nima vidnega političnega ozadja, sicer sobane zgradbe finančnega ministrstva na Župančičevi ulici v Ljubljani niso tuje. 50-letna pravnica z magisterijem s Harvarda se po njih namreč sprehaja že 24 let.

Državni zbor bo o novi ministrici odločal septembra, pri čemer še ni jasno, ali bo ta točka uvrščena na redno sejo v drugi polovici meseca ali pa bo pred tem sklicana izredna seja.

Vraničar Ermanova si lahko pri glasovanju v DZ obeta dovolj glasov za že s strani koalicijskih poslancev. Ti so si enotni, da je predlog za njeno imenovanje na čelo finančnega ministrstva dober.

Poslanska skupina SMC kandidatko dobro pozna na podlagi dosedanjega intenzivnega in dobrega sodelovanja. Kot so pojasnili, so jo skozi delo spoznali kot izjemno odgovorno, vestno in strokovno, zlasti na področju javnih financ in proračuna. Takoj po uradni vložitvi kandidature s strani predsednika vlade se bodo poslanci SMC skupaj s koalicijskima poslanskima skupinama in enako kot v podobnih primerih doslej sestali z Vraničar Ermanovo ter odgovorno pristopili k obravnavi njene kandidature, so navedli.

V poslanski skupini SD verjamejo, da je premier Vraničar Ermanovo izbral po temeljitem premisleku ter na podlagi izkušenj kandidatke. Ta je doslej izkazala strokovnost, delavnost in pripravljenost iskati skupne rešitve. Kljub temu pa poslanci SD od kandidatke poleg nadaljevanja in uresničevanja začrtanega dela ministrstva pričakujejo večji angažma pri vprašanjih zagona investicijskih sredstev ter več proaktivnega pristopa pri postopni odpravi ukrepov stroge varčevalne politike. Poslanska skupina SD se bo o podpori kandidatki pogovorila v prvih dneh septembra in o tem obvestila tako predsednika vlade kot javnost.

V poslanski skupini DeSUS so predlog za imenovanje Vraničar Ermanove za novo finančno ministrico označili kot najboljši v danih okoliščinah. Gre za veliko strokovnjakinjo, ki prihaja s finančnega ministrstva in zadeve so že utečene, so povedali v poslanski skupini DeSUS in Vraničar Ermanovi napovedali podporo.

Povsem drugače medtem kaže s podporo opozicije. V SDS menijo, da je njeno imenovanje skrb vzbujajoče. Bati se je namreč, pravijo, da se bo z njenim imenovanjem nadaljevala neustrezna trošarinska politika, neučinkovito črpanje evropskih sredstev, da bomo priče novim davkom ter poviševanju že obstoječih davkov, da bomo še naprej priče pomanjkanju državnih investicij ter pasivnosti pri upravljanju z državnim dolgom. Ob tem so poslanci SDS spomnili, da je bila kandidatka za ministrico največja zagovornica uvedbe nepremičninskega davka, za katerega je ustavno sodišče dejalo, da gre za "nedomišljen, nedodelan in nedorečen davek".

V poslanski skupini NSi so spomnili, da je Vraničar Ermanova kot državna sekretarka bolj ali manj zavračala vse davčne predloge NSi, ki bi razbremenili gospodarstvo in omogočili podjetnikom lažje poslovanje, zaposlenim pa višje plače. Upajo, da bo kot ministrica bolj prisluhnila predlogom opozicije. V NSi si, kot so še dodali, želijo resnih strukturnih sprememb na področju gospodarstva, kar so zapisali tudi v njihov program.

V poslanski skupini nepovezanih poslancev so prepričani, da je Vraničar Ermanova pri svojem preteklem delu izkazala veliko mero strokovnosti in poznavanja področja dela finančnega ministrstva, pri delu pa ji želijo veliko uspeha. Vendar pa poslanka Alenka Bratušek meni, da "na žalost nima potrebne politične moči, ki je ključna za uspešno opravljanje funkcije ministra za finance".

A vodja poslanske skupine NP Bojan Dobovšek izpostavlja drug vidik. Po njegovih besedah je simptomatično, da SMC kot največja koalicijska stranka nima svojega kandidata. To po njegovem prepričanju kaže, da ima Cerar spet težave s svojimi kadri in je zato ubral linijo najmanjšega napora.

Poslanci ZL Vraničar Ermanove ne bodo podprli, ker nasprotujejo ekonomski politiki vlade, v kateri sodeluje. "Vlada je z Mramorjevim odhodom imela priložnost spremeniti kurz zgrešene ekonomske politike, a izbira Mramorjeve desne roke za ministrico kaže, da se ne bo spremenilo nič," pravijo v poslanski skupini ZL.

Poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz je medtem napovedal, da bo Vraničar Ermanovo podprl pri glasovanju za novo finančno ministrico, če bo nadaljevala dosedanje delo v smeri, kot je bila začrtana.