c S

Cerar pred odhodom v Berlin na posvetu z domačimi strokovnjaki

26.08.2016 07:46 Ljubljana/Varšava/Berlin, 26. avgusta (STA) - Premier Miro Cerar se bo dopoldne sestal s slovenskimi strokovnjaki na delovnem posvetu o prihodnosti EU in Slovenije v njej. V soboto bo nato ta stališča predstavil na srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel in kolegi iz Avstrije, Bolgarije in Hrvaške. Merklova pa bo danes o tem govorila tudi v Varšavi in Berlinu.

Gre za del pogovorov pred neformalnim vrhom v Bratislavi 16. septembra, ki bo posvečen razpravam o prihodnosti EU po odločitvi Britancev za odhod iz povezave. Brexit bi se sicer po namigih iz Londona lahko zavlekel krepko v leto 2019, saj vlada Therese May ne namerava dati formalne zahteve za izstop pred prihodnjim letom.

Med najdejavnejšimi v pripravah na vrh v Bratislavi je nemška kanclerka Angela Merkel, ki se je prejšnji teden najprej sestala s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, minuli ponedeljek s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom in italijanskim premierjem Matteom Renzijem, v sredo v Tallinnu z estonskim vodstvom, v četrtek v Pragi pa s češkim.

Danes bo kanclerka turnejo nadaljevala v Varšavi, kjer se bo sešla z voditelji članic Višegrajske četverice - Poljske, Češke, Slovaške in Madžarske. Zatem pa se bo vrnila v Berlin in na delovni večerji gostila še kolege iz Nizozemske, Švedske, Finske in Danske. V soboto opoldne bodo na vrsti še premierji Bolgarije, Avstrije, Hrvaške in Slovenije, torej tudi Miro Cerar.

Slovenski premier se bo na to srečanje pripravljal danes dopoldne na delovnem posvetu z domačimi strokovnjaki. Med njimi bosta tudi slovenska evropska komisarka Violeta Bulc in prejšnji slovenski predstavnik v Evropski komisiji Janez Potočnik. Po sobotnih posvetih v Berlinu pa bo v ponedeljek odpotoval še v Haag na srečanje z nizozemskim kolegom Markom Ruttejem ter nato v Luxembourg na pogovore s Xavierjem Bettelom.