c S

Brazilski senat začel postopek odločanja o usodi Rousseffove

25.08.2016 17:06 Brasilia, 25. avgusta (STA) - Brazilski senat je danes s polurno zamudo začel zadnjo fazo sodnega postopka za odstavitev predsednice Dilme Rousseff. Obtožbe, da je poneverjala proračunske izkaze, bodo obravnavali do ponedeljka, ko se bo Rousseffova osebno zagovarjala pred senatorji.

Končno odločitev je pričakovati v torek, ko bosta morali za njeno odstavitev glasovati dve tretjini senatorjev.

Sodni postopek je začel predsednik vrhovnega sodišča Ricardo Lewandowski. Postopek se bo skoraj gotovo končal z ugotovitvijo, da je 68-letna Rousseffova prirejala proračunske izkaze, da bi zakrila gospodarske težave v času njene kampanje za ponovno izvolitev leta 2014.

Proces odločanja se bo sicer danes po uvodnih postopkovnih zadevah nadaljeval z zaslišanjem prič, ki naj bi trajalo še v petek, lahko pa se podaljša tudi čez konec tedna. Zatem bo predvidoma v ponedeljek Rousseffova nastopila s 30-minutnim zagovorom, ki mu bodo sledila vprašanja senatorjev.

Ti bodo nato odločali o končni razsodbi, pri čemer bo imel vsak od njih na voljo 10 minut za predstavitev stališča. Pred razglasitvijo odločitve bodo imeli besedo še odvetniki obtožene.

Senat je 12. maja za 180 dni suspendiral Rousseffovo in s tem sprožil proces njene odstavitve zaradi očitkov, da je poneverjala proračunske izkaze z nezakonitim izposojanjem denarja iz državnih bank in to prikazovala kot proračunske prihodke. Po odločitvi senatnega odbora je senat avgusta izglasoval nadaljevanje sodnega postopka za odstavitev.

Rousseffova očitke že od začetka zavrača, postopek za odstavitev pa je označila za državni udar.