c S

Mariborska občina spet z novim v. d. direktorja uprave

25.08.2016 07:36 Maribor, 24. avgusta (STA) - Kriza vodenja mariborske mestne uprave se nadaljuje, saj se s četrtkom že drugič v tem mandatu od položaja direktorja poslavlja Damijan Lah. Župan Andrej Fištravec se mu je danes namreč zahvalil za sodelovanje, za novega vršilca dolžnosti direktorja pa imenoval dolgoletnega zunanjega sodelavca svojega kabineta Simona Štrancarja.

Fištravec v sporočilu za javnost razlogov za že peto menjavo direktorja v tem mandatu ni posebej navedel, je pa zatrdil, da se je Lahu zahvalil za čas in delo, ki ga je opravil. Na njegovo mesto je zdaj imenoval Štrancarja, ki po njegovih besedah že dlje časa sodeluje z mestno občino in je seznanjen z aktivnostmi, ki potekajo, in tistimi, ki so v načrtu.

Novi v.d. direktorja se je po mnenju župana dokazal s svojim dosedanjim delom zunanjega sodelavca, ki je skrbel za podporo tujim investitorjem v regiji, povezovanje s Štajersko gospodarsko zbornico in Območno obrtno-podjetniško zbornico Maribor ter pripravo in usklajevanje ustreznih ukrepov za gospodarstvo.

"Pozna usmeritve in ustrezno zasleduje cilje, ki sem jih zastavil kot župan. Prepričan sem, da bodo delo in z njim povezani izzivi opravljeni strokovno, kot tudi, da bo z mesta direktorja občinske uprave lažje sledil ciljem, ki so za mesto in regijo ključni. To je zagotavljanje ustrezne podpore investitorjem in ustvarjanje novih delovnih mest v regiji," je še dodal Fištravec.

Lah je sicer sredi maja zamenjal Darka Frasa, ki je ta položaj opravljal vsega pol leta, pred tem pa je prvič vodenje mestne uprave prevzel konec leta 2014, a že po dveh mesecih svoje mesto prepustil Bojanu Babiču. Fištravec je sicer aktualni mandat začel z Markom Žulo, ki se je pozneje preselil na položaj direktorja javnega podjetja Nigrad.

Prav dosedanji v. d. direktorja je dolgo veljal za najresnejšega kandidata za polnopravno vodenje uprave, a se je očitno v nemilosti mestne oblasti znašel po nesporazumu župana z njegovo nekajmesečno podžupanjo Melito Petelin v primeru kazenske prijavi proti vodja kabineta Marjeti Kristofić Jamnik. Petelinova, ki je medtem zapustila županovo svetniško skupino, je po pisanju Večera družinska prijateljica Lahovih.

Spletna stran Večera ugiba, da bi za razrešitev lahko bila "krivo" javno podjetje Snaga, zaradi katerega je moral odstopiti že Fras, ki je nasprotoval projektu gradnje nove sortirnice, njegove dvome v projekt pa so potrdili tudi na ministrstvu za finance.

Lastniki Snage so sicer na današnji skupščini Laha, dosedanjega predsednika, in Igorja Petelina, soproga nekdanje podžupanje, razrešili tudi iz članstva v nadzornem svetu in na njuni mesti imenovali Mateja Smrekarja in Vilibalda Šabedra.

Kljub drugačnemu predlogu je mariborska občina skupaj z nasprotnim predlogom dosegla tudi, da si bodo dobrih 200.000 evrov lanskega dobička Snage razdelile lokalne skupnosti, upravi pod vodstvom Cveta Žalika pa so podelili razrešnico za preteklo leto.

Skupščina se je seznanila še s potekom sodnih postopkov v primeru iskanja odgovornosti nekdanjega direktorja Stanislava Žagarja in z aktivnostmi, vezanimi na potek investicije v napravo za obdelavo odpadkov. Lastniki so izrazili pričakovanje, da bo v skladu z novim terminskim načrtom sortirnica pričela poskusno obratovati jeseni prihodnje leto. Zato tako od nadzornega sveta kot uprave pričakujejo, da bodo pripravili ustrezne podlage, na katerih bodo pristojne institucije lahko odločale o izdaji potrebne dokumentacije za začetek gradnje.