c S

Damask turško posredovanje v Siriji označil za grobo kršitev njene ozemeljske neodvisnosti

25.08.2016 07:35 Damask, 24. avgusta (STA) - Sirska vlada je obsodila turško vojaško operacijo v Siriji in jo označila za grobo kršitev sirske ozemeljske neodvisnosti. Sirsko zunanje ministrstvo je zahtevalo "konec te agresije" in poudarilo, da se mora vsaka skupina, ki se želi na sirskem ozemlju bojevati proti terorizmu, o tem predhodno uskladiti s sirsko vlado.

Sirsko zunanje ministrstvo je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo, da obsoja prečkanje turško-sirske meje s tanki in oklepnimi vozili ter nadaljevanje proti mestu Džarablus, pri čemer imajo turške sile podporo koalicije pod vodstvom ZDA.

Kot so poudarili na ministrstvu, se sirska vojska v tej vojni bori že pet let, zato se morajo morebitne nove sile pred začetkom posredovanja uskladiti tudi z njo. "Preganjati Islamsko državo in jo nadomeščati s terorističnimi skupinami, ki jih podpira Turčija, ni boj proti terorizmu," so dodali.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je davi začeto vojaško operacijo Turčije na severu Sirije označil za operacijo proti džihadistom Islamske države (IS) in članom prepovedane Kurdske delavske stranke. Po njegovih besedah želijo z njo končati teroristične grožnje iz Sirije.

Turčija je operacijo, ki jo je poimenovala Ščit za Evfrat, zagnala skupaj z letalstvom koalicijskih sil pod vodstvom ZDA. Iz urada premierja Binalija Yildirima so sporočili, da je njen namen očistiti IS z območja Džarablusa v pokrajini Alep.

Iz Džarablusa, ki je v rokah IS, je sicer v torek na turško mesto Karkamis, ki leži ob sirsko-turški meji, priletelo več minometnih granat. Poleg tega so po več mesecih na turško mesto Kilis znova priletele rakete. Turške sile so nato odredile evakuacijo prebivalcev Karkamisa.

Turška vojska je kurdske sile v Siriji, ki jih podpirajo ZDA, obstreljevala ne glede na to, da je danes v Turčijo prispel ameriški podpredsednik Joe Biden.