c S

Občine in vlada prvič o povprečnini za prihodnji dve leti

25.08.2016 10:01 Ljubljana, 25. avgusta (STA) - Predstavniki občinskih združenj in vlade bodo danes začeli pogovore o prihodnji višini sredstev za financiranje občin. Vlada je neuradno pripravila predlog, po katerem bi bila povprečnina nekoliko višja kot doslej, vendar pa predsednik ZOS Robert Smrdelj meni, da v združenjih ne bodo pristali na manj od zahtevanih 536 evrov.

Predstavniki občin se bodo sešli že nekaj minut pred predvidenim začetkom pogajanj in izmenjali mnenja o izhodiščih, pri katerih bodo vztrajali, je za STA pojasnil predsednik Združenja občin Slovenije (ZOS) Smrdelj. Po njegovi napovedi bodo najverjetneje vztrajali pri povprečnini v višini 536 evrov.

Dejstvo je, da so občine zelo na tankem s financami, saj s trenutnimi sredstvi predvidenih nalog enostavno ni mogoče izvesti. "Gre za dihanje na škrge," je v sredo ponazoril predsednik združenja.

Na ministrstvu za finance vsebine predlogov glede višini povprečnine v prihodnjih dveh letih, ki so jih pripravili za pogajanja z občinami, pred srečanjem ne želijo razkriti, saj jo želijo najprej predstaviti občinam. Neuradno pa naj bi ministrstvo predlagalo nekaj višjo povprečnino kot letos in spremembo nekaterih pravil, ki bi bolj odražala potrebe občin.

Po informacijah Smrdelja naj bi vlada predlagala povprečnino v višini 524 evrov za leto 2017 in 530 evrov za leto 2018. Vendar pa predsednik združenja dvomi, da bi v združenjih občin na takšno ponudbo pristali.