c S

Na Agri tudi o javnem naročanju lokalno pridelane hrane

24.08.2016 14:59 Gornja Radgona, 24. avgusta (STA) - Zaradi sprememb zakona o javnem naročanju je mogoče od aprila letos mimo javnih naročil kupovati več lokalno pridelane hrane, težave oziroma pomanjkljivosti v praksi pa so danes reševali na posvetu na sejmu Agra.

Direktorica zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije Tatjana Zagorc je uvodoma dejala, da je praksa pri javnem naročanju slaba. Zaradi pomembnosti zavedanja o kakovosti slovenskih živil je zato potrebno iskati rešitve, da bi čim več teh pridelkov in izdelkov našlo pot v javne zavode. V Sloveniji zaposluje živilska industrija 13.000 ljudi, močan vpliv pa ima tudi na druge sektorje, EU pa s svojimi mehanizmi ščiti velike, pravi Zagorčeva.

Da so čim večji delež lokalno pridelane hrane in kratke verige cilj vseh strateških dokumentov ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je potrdil tudi njegov predstavnik Andrej Potočnik. Bistvena razlika pri javnih naročilih je, da zdaj ni več omejitve 80.000 evrov pri skupni vrednosti, ostaja pa omejitev pri 20 odstotkih celotne vrednosti. To je prednost za velike zavode, ki jim lahko mali dobavitelji dobavijo več.

Novi kriterij pa bo uvedla uredba o zelenem naročanju, ki je v javni razpravi. Prednost bodo imela živila, ki so okoljsko manj obremenjena, kar pomeni prednost za lokalno hrano. Ker pri tem praktično niso možne omejitve v kilometrih, bodo uvedli kategorijo svežine, pri čemer bodo ob sedanji ekološko pridelani hrani v prednosti tudi integrirano pridelana živila.

Merila za zeleno uredbo bodo preprečila naročanje pri slamnatih in podjetjih, ki nimajo proizvodnje, pa tudi cena naj ne bila več prvo merilo. Ob tem čakata še predloga, da bi dobili dodatne točke izdelki, pri katerih je upoštevana dobrobit živali oziroma prijazna reja.

Jana Ramuš z zbornice kmetijskih in živilskih podjetij je predstavila predloge živilske industrije za izboljšanje javnega naročanja, direktor Pekarne Pečjak Silvester Pečjak in direktor Mesa Kamnik Marko Višnar pa sta predstavila načine zagotavljanja višje kakovosti živil.

Zaradi težavnosti in specifičnosti sistema javnega naročanja je ustanovljena tudi delovna skupina za pripravo vzorčnega modela javnega naročila, v razpravi pa se se udeleženci strinjali, da način javnega naročanja potrebuje rešitve, ki bodo omogočile preskrbo s kakovostnejšo hrano.