c S

Izetbegović zahteva, da ustavno sodišče prepove referendum v Republiki srbski

24.08.2016 14:59 Sarajevo, 24. avgusta (STA) - Predsedujoči predsedstvu BiH Bakir Izetbegović je danes na ustavno sodišče naslovil zahtevo za izničenje odločitve o referendumu, ki ga namerava Republika srbska izvesti 25. septembra. V Republiki srbski so že odgovorili, da referendum, na katerem se bo odločalo o tem, ali naj se 9. januar praznuje kot dan te entitete BiH, bo.

Po mnenju Izetbegovića referendum krši ustavne pristojnosti institucij BiH. Od ustavnega sodišča je zato predsedujoči predsedstva BiH terjal, da ugotovi, da je parlament Republike srbske z razpisom referenduma sprejel odločitev, ki je v nasprotju z ustavo BiH.

Sodišče naj odločitev parlamenta Republike srbske izniči in prekine vse dejavnosti, ki so doslej stekle v zvezi z organizacijo referenduma, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina še zahteval Izetbegović. Poleg tega je terjal, da ustavno sodišče do končne odločitve z začasno odredbo prepreči referendum.

Na zahteve Izetbegovića so se že odzvali v Republiki srbski. Njen predsednik Milorad Dodik je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug sporočil, da referendum 25. septembra bo, enako je napovedala predsednica tamkajšnje vlade Željka Cvijanović. Srbski član predsedstva BiH Mladen Ivanić pa je ocenil, da Izetbegović zgodbo o referendumu nepotrebno politizira.

Dodik je 14. avgusta napovedal, da bodo v Republiki srbski 25. septembra imeli referendum o tem, ali bodo 9. januar še naprej praznovali kot dan Republike srbske. Dodik je referendum napovedal kljub presoji ustavnega sodišča BiH, da praznovanje takšnega praznika ni v skladu z ustavo države, ker predstavlja nadaljevanje srbske politike iz vojne v BiH ter žali interese Bošnjakov in Hrvatov.

Zaradi referenduma je završalo tudi v mednarodni skupnosti, ki naj bi formalno stališče predvidoma sprejela prihodnji teden. Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Valentin Inzko je potrdil, da se bo prihodnji teden sestal upravni odbor sveta za izvajanje miru v BiH (PIC), ki bo odločil, ali se bo v zvezi z referendumom, ki so ga že označili za resno kršitev daytonskega mirovnega sporazuma, sprejemalo kakšne ukrepe.