c S

V Bruslju sprejeli državljansko pobudo v prid beguncem

27.07.2016 16:11 Bruselj, 27. julija (STA) - Evropska komisija bo septembra registrirala evropsko državljansko pobudo LetsFly2Europe, katere organizatorji pozivajo Bruselj, da ukine določbe iz direktive, po katerih so prevozna podjetja lahko kaznovana, če beguncem dovolijo vstop v EU z letalom, so danes sporočili v Bruslju.

Pobudo bo komisija registrirala 2. septembra, nato pa bo za pobudnike začel teči enoletni rok za zbiranje podpisov. Če bodo v enem letu zbrali milijon podpisov iz vsaj sedmih različnih držav EU, se bo morala komisija odzvati v treh mesecih. Pobudo bo lahko ali sprejela ali zavrnila, v obeh primerih pa bo moral kolegij komisarjev, ki bo odločitev sprejel, to obrazložiti.

Pobudniki LetsFly2Europe na spletni strani poudarjajo, da direktiva 2001/51/ES in 26. člen schengenskega zakonika predstavljata krut in oster ukrep proti beguncem, ki iščejo zaščito pred političnim pregonom. Zanje je vstop v EU vedno težji in vedno bolj nevaren. "Zahtevamo odpravo obeh pravil. Obstoj takšne zakonodaje nas je nagovoril k temu, da sprožimo evropsko državljansko pobudo, katere cilj je beguncem zagotoviti varen in zakonit vstop v EU," navajajo pobudniki.

V Bruslju so danes sprejeli tudi državljansko pobudo People4Soil, ki komisijo poziva, da prizna tla kot skupno dediščino, ki zahteva zaščito na ravni EU. Poziva tudi k oblikovanju ustreznega zakonodajnega okvira, ki bo zajemal glavne nevarnosti za tla. To pobudo bo komisija registrirala 12. septembra. Zanjo bodo veljala enaka pravila kot za prvo.

Evropske državljanske pobude je prinesla lizbonska pogodba. To orodje lahko državljani EU uporabijo od aprila 2012. Celotno besedilo obeh novih pobud bo na voljo ob njuni registraciji.