c S

ESS za prenovo in dopolnitev pravil socialnega dialoga

27.07.2016 17:40 Ljubljana, 27. julija (STA) - Člani Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) so se po besedah premierja Mira Cerarja sporazumeli, da je treba spremeniti nekatera pravila socialnega dialoga. Med drugim napoveduje, da bo socialnim partnerjem od začetka omogočeno sodelovanje pri pripravi ključnih zakonov. Sindikati ga bodo držali za besedo, delodajalska stran pa se medtem vrača na ESS.

Socialno sporazumevanje je zelo pomembna dobrina slovenske družbe in danes sem bil priča zelo odkritemu, neposrednemu pogovoru na ESS, je uvodoma dejal Cerar. Menil je, da je bilo to zelo koristno, predvsem pa so partnerji po njegovih besedah ugotavljali, zakaj je to socialno sporazumevanje v precejšnji meri zastalo.

"Sam sem pozval deležnike, da naredimo vse tisto, da ovire odstranimo, da ponovno okrepimo socialni dialog med delodajalci, delojemalci in vlado. Mislim, da smo na pravi poti," je dodal.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je po koncu seje ocenila, da je bila današnja seja zelo pomembna in so si uspeli povedati tisto, kar je bilo s strani partnerjev dolgo neizrečeno ali izrečeno predvsem prek medijev.

Izpostavila je, da na ministrstvu za delo vedno usklajujejo zakone s socialnimi partnerji, zato verjame, da bo na podlagi današnje razprave tudi pri drugih vzpostavljena podobna praksa, torej praksa dialoga.

Tudi generalni sekretar konfederacije sindikatov Pergam Aljoša Čeč je ocenil, da po današnji razpravi lahko upajo na izboljšanje socialnega dialoga, ki je zadnje mesece zašel v težave. Želijo si, da bi današnje zaveze vzdržale.

Podobno je dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič, ki je izpostavil, da bo čas pokazal, ali bodo obljube izpolnjene.

Semolič je po seji dejal, da se danes niso mogli izogniti predlogu zakona o reprezentativnosti sindikatov. Sindikati ga namreč jemljejo kot "neprijazno gesto, da se želi sindikatom dati uzdo, da se jih bolj obvlada". Spomnil je, da to ni tema koalicijskega ali socialnega sporazuma. Če že morajo kaj odpreti, bi po njegovem mnenju morali vprašanje o demografskem skladu ali usklajevanju pokojnin. "Če mora koga boleti glava, da se kaj ne uresničuje, sta to ti dve področji," je prepričan.

Je pa Semolič opozoril še na predlog zakona o delovnih razmerjih in bil oster do predlogov glede odpuščanja delavcev oz. uvedbe novega odpovednega razloga zaradi porušenega zaupanja. Po njegovih besedah so vlado pravočasno opozorili, "naj zaustavi konje", ter ji danes sporočili, da bodo to preprečili. Če bo potrebno, tudi z demonstracijami, splošno stavko ali referendumom, je dejal.

Cerar je sicer danes izpostavil ravno boljšo sodelovanje partnerjev pri pripravi zakonodaje. Po njegovih besedah je treba socialni dialog spremeniti predvsem v najbolj ključnih zadevah, in sicer ko gre za ključne zakone ter proračunske in druge akte.

Premier pričakuje, da bodo na podlagi tega sestanka vsak pri sebi zadevo dobro domislili. Sam bo v drugi polovici avgusta ali takoj na začetku septembra z ministri opravil razpravo na temo, kako s strani vlade pripomoči k temu, da bo ta socialni dialog ponovno stekel. Kot je poudaril, si želi, da bo dialog tista strateška pomoč delodajalcem in predstavnikom delavcev, ki bo družbo peljala naprej.

Predstavniki delodajalcev so sicer današnjo sejo zapustili zadovoljni, a je tudi generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič opozoril, da bo šele čas pokazal, ali bodo obljube tudi izpolnjene in ali lahko v Sloveniji ponovno utrdimo socialni dialog. Potrdil je še, da se bo delodajalska stran odslej ponovno udeleževala sej. Te so namreč v preteklosti bojkotirali ravno zaradi nevključevanja delodajalcev v pripravo zakonodaje.

Pretekle težave okoli socialnega dialoga je sicer premier pripisal dejstvu, da so se partnerji premalo poslušali.

"Treba je skleniti nek nov sporazum, ki bo določil prioritete tega sveta, in menim, da je predvsem na ravni ESS treba razpravljati o strateških temah in vprašanjih, ko gre za konkretna vprašanja v nekih zakonih, pa naj se oblikujejo skupine, kjer bodo ministrstva s predstavniki obeh drugih skupin intenzivno sodelovala," je dejal.

Člani ESS so se sicer danes zavzeli tudi za nadaljevanje dela delovne skupine, ki pripravlja spremembe in dopolnitve pravil delovanja ESS, sindikalna stran pa bo do 10. septembra podala dopolnila k tem pravilom. Delovna skupina bo čistopis novega dokumenta pripravila do oktobra.