c S

Češka uvaja ostrejši nadzor na meji z Nemčijo

27.07.2016 15:10 Praga, 27. julija (STA) - Češka policija bo do nadaljnjega izvajala poostren nadzor na meji z Nemčijo, je danes povedal češki notranji minister Milan Čovanec. Kot je pojasnil, obstaja resna bojazen, da bi se lahko prosilci za azil, ki bi jih Nemčija zavrnila, premaknili v njene sosede. Češka je sicer del schengenskega prostora, kjer velja prost pretok ljudi.

Čovanec se je po lastnem prepričanju odzval na zahteve, ki jih je bilo po zadnjih napadih slišati v Nemčiji in ki pozivajo k doslednejšemu izgonu zavrnjenih prosilcev za azil.

Še posebej poostren nadzor bo Češka izvajala na tistih odsekih meje, kjer so na nemški strani centri oz. domovi za begunce, je za češko tiskovno agencijo ČTK povedal minister. "To zadeva tudi t. i. zeleno mejo," je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Po mnenju opazovalcev je begunska politika levosredinske vlade v Pragi naravnana predvsem na njihovo odvračanje. V prvih mesecih letošnjega leta je v tej članici EU azil dobilo 122 ljudi, 418 prošenj za azil je bilo v enakem obdobju zavrnjenih.