c S

Nemčija preiskuje povezave 60 prosilcev za azil s terorizmom

25.07.2016 13:50 Berlin, 25. julija (STA) - Nemške oblasti preiskujejo 60 prosilcev za azil, ki jih sumijo nudenja podpore ali članstva v terorističnih organizacijah, vključno s skrajno sunitsko Islamsko državo, je danes sporočil nemški kriminalistični urad BKA.

"Spričo nadaljnjih migrantskih gibanj v Nemčijo moramo domnevati, da so med begunci tudi aktivni ali nekdanji člani, podporniki in privrženci terorističnih organizacij in islamističnih vojnih zločincev," je v izjavi zapisal urad.

V teku je 60 terorističnih preiskav, 20 med njimi so jih sprožili v zadnjih desetih tednih, so dodali v BKA. Urad je prejel 410 namigov lokalnih oblasti v 16 nemških zveznih deželah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tri izmed štirih krvavih napadov, ki jim je bila Nemčija priča v zadnjem tednu dni, so zagrešili migranti, ki so v državo prispeli kot prosilci za azil.

V nedeljo zvečer se je 27-letni Sirec, ki mu je Nemčija zavrnila prošnjo za azil in naj bi ga izgnali v Bolgarijo, razstrelil pred prizoriščem glasbenega festivala v kraju Ansbach. Ranjenih je bilo 12 ljudi.

Pred tem v nedeljo je 21-letni prosilec za azil iz Sirije v Reutlingenu z mačeto ubil žensko in ranil še štiri ljudi. Pred tednom dni pa je 17-letni prosilec za azil iz Afganistana na vlaku na Bavarskem z nožem in sekiro huje ranil pet ljudi.

Medtem je v petek 18-letni Nemec iranskih korenin v nakupovalnem središču v Münchnu s strelnim orožjem ubil devet ljudi.

Nemški kriminalistični urad je danes še sporočil, da je število ljudi, ki so zapustili Nemčijo z namenom pridružiti se Islamski državi v Siriji naraslo z 800, kolikor jih je bilo v maju, na 840.

Od tretjine ljudi, kolikor se jih je vrnilo v Nemčijo, jih je bilo okoli 70 odstotkov deležnih usposabljanja za boj ali so se bojev udeležili, je še sporočil BKA.