c S

Pahor in Cerar zadovoljna s Türkovim uspehom v VS ZN

22.07.2016 14:41 Ljubljana, 22. julija (STA) - Predsednik republike Borut Pahor in premier Miro Cerar sta danes izrazila zadovoljstvo z uspehom bivšega slovenskega predsednika Danila Türka, ki kandidira za položaj generalnega sekretarja ZN, na četrtkovem poskusnem glasovanju v VS ZN.

Po mnenju predsednika vlade je k Türkovemu uspehu pripomogel tako odličen kandidat kot tudi dejavnosti slovenske vlade. Odličen rezultat je dodatna spodbuda vladi za nadaljnjo odgovorno in odločno podporo Türkovi kandidaturi za generalnega sekretarja ZN, so sporočili iz Cerarjevega kabineta.

Uspešna kandidatura bi bila izrednega pomena za Slovenijo, pomenila bi tudi veliko čast in priznanje naši državi. Kandidatura sicer že v fazi pridobivanja podpor utrjuje vidnost in vpliv Slovenije v mednarodni skupnosti. Gre namreč za kandidaturo za izredno pomembno mesto, ki je deležna velike pozornosti tako v diplomaciji, kot širše, so še zapisali v kabinetu predsednika vlade

Pahor je medtem izrazil zadovoljstvo z zelo uspešno in prepričljivo Türkovo kampanjo. Ocenil je, da gre četrtkov uspeh pripisati predvsem Türkovim bogatim izkušnjam diplomata in funkcionarja v ZN ter verodostojnosti njegovih predstavitev, ki krepijo obetavno podporo mednarodne skupnosti.

Pahor je spomnil, da je kandidaturo bivšega slovenskega predsednika podprl že na njunem prvem posvetu pred začetkom kandidature. Takrat sta se tudi dogovorila o načinu Pahorjeve podpore. Ta vključuje tudi pogovore predsednika Pahorja z voditelji držav, so sporočili iz urada predsednika republike.

Türk se je v prvem od več poskusnih glasovanj za izbiro kandidata za generalnega sekretarja ZN v Varnostnem svetu ZN po navedbah diplomatskih virov v četrtek uvrstil na drugo mesto. Največ podpore izmed trenutno 12 kandidatov je na tajnem glasovanju dobil nekdanji visoki komisar ZN za begunce Antonio Guterres.