c S

V Albaniji sprejeli ključno reformo pravosodja

22.07.2016 14:40 Tirana, 22. julija (STA) - Albanski parlament je danes sprejel reformo pravosodja, ki naj bi okrepila boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu v državi. Reforma je ključnega pomena za približevanje Albanije Evropski uniji. Za reformo je glasovalo vseh 140 poslancev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Albanski premier Edi Rama je v parlamentu dejal, da je reforma začetek "prave revolucije v pravosodju".

Sprejem reforme je več mesecev blokirala opozicija, ki je nasprotovala, da so tujci vključeni v organ, ki bo ocenjeval primernost kandidatov za sodnike in tožilce.

Politični dogovor za reformo je bil nato dosežen po velikem mednarodnem pritisku. Predsednik odbora za zunanje zadeve v nemškem parlamentu Gunther Kirchbaum je celo zagrozil, da bodo preklicali status države kandidatke, ki ga ima Albanija.

EU je današnje glasovanje že označila za "zgodovinsko odločitev", ki kaže na "zrelost in odgovornost" političnih sil v Albaniji. "Gre tudi za velik prispevek v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu. Vse to so ključne prioritete za Albanijo na njeni poti v EU," je v sporočilu za javnost objavila delegacija EU v Tirani.

"Sprejem pravosodne reforme je predvsem zmaga za albanski narod," je v sporočilu za javnost zapisalo ameriško veleposlaništvo v Tirani.

Reforma predvideva, da bodo v Albaniji sodniki in tožilci imenovani glede na kvalifikacije in brez političnega vpliva. Predlagal jih bo organ, v katerem bodo tuji strokovnjaki, njihovo imenovanje pa bo moral parlament potrditi z dvotretjinsko večino. Preverili bodo tudi ali sedanjih okoli 800 sodnikov in tožilstvo izpolnjuje zahtevane kriterije.

Albanija je članica Nata od leta 2009, od leta 2014 pa ima status kandidatke za članstvo v EU. Pristopna pogajanja z EU naj bi začela konec leta.