c S

Vlada ustanovila delovno skupino za ureditev celostne obravnave otrok s posebnimi potrebami

01.07.2016 07:46 Ljubljana, 30. junija (STA) - Vlada je na današnji seji ustanovila delovno skupino za sistemsko ureditev celostne obravnave otrok s posebnimi potrebami. Vodil jo bo Robert Medved z ministrstva za zdravje, Polona Šoln Vrbinc z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport pa bo njegova namestnica, so sporočili po seji.

Omenjena delovna skupina bo skrbela za pripravo, izvedbo in vrednotenje analize za oceno potreb na področju celostne obravnave otrok s posebnimi potrebami, pa tudi za pripravo vsebinskega programa in mreže organizacij po posameznih dejavnostih za celostno obravnavo teh otrok. Skrbela bo tudi za pripravo mreže služb za izvajanje programov in storitev za duševno zdravje otrok s posebnimi potrebami in oblikovala predlog sprememb zakonodaje, ki bi omogočile uresničevanje skupne strategije za celostno obravnavo otrok.Njena naloga bo tudi oblikovanje protokolov za medsektorsko sodelovanje različnih organizacij na različnih področjih, torej zdravstva, vzgoje, izobraževanja in socialnega varstva.

V skupini bodo še predstavniki ministrstev za izobraževanje, zdravje in delo, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Predlog zakona o zgodnji obravnavi otrok s posebnimi potrebami s tezami za normativno ureditev so poslanci sedmih poslanskih skupin podprli že v torek. O predlogu, ki je nastajal v sodelovanju s stroko in nevladnimi organizacijami, so predlagali predhodno obravnavo. Novi zakon bi celovito urejal do sedaj sistemsko razdrobljeno področje, so pojasnili ob predstavitvi predloga.

Otrok s posebnimi potrebami potrebuje vrsto dodatnih spodbud, da že od rojstva naprej postopno nadoknadi siceršnji primanjkljaj v razvoju. Zato želijo predlagatelji otrokom in njihovim družinam omogočiti celostno in čimprejšnjo obravnavo. Različne oblike zgodnje obravnave v sedanji ureditvi niso konceptualno in funkcionalno povezane, kot enega od razlogov za ureditev področja navaja predlog zakona.