c S

Škotska prva ministrica po brexitu na pogovorih z voditelji EU

29.06.2016 16:12 Bruselj, 29. junija (STA) - Škotska prva ministrica Nicola Sturgeon se je danes sešla s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem, na programu pa ima še pogovore s predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem. Cilj njenega obiska v Bruslju je zaščititi položaj Škotske v EU.

Škoti so na četrtkovem referendumu za razliko od večine Britancev v veliki meri glasovali za obstanek Otoka v EU. Referendumska odločitev za brexit je nato na Škotskem obudila pozive k novemu referendumu o neodvisnosti Škotske, potem ko so jo tamkajšnji volivci leta 2014 zavrnili.

Podrobnejša vsebina pogovorov Sturgeonove v Bruslju za zdaj ni znana. Prva škotska ministrica je sicer v nagovoru v škotskem parlamentu v torek napovedala, da se bo v Bruslju zavzela za ohranitev položaja Škotske v Evropski uniji.

"Sestanek je bil namenjen temu, da se obvestimo, da se poslušamo in naučimo," je po srečanju Sturgeonove s Schulzem dejal njegov tiskovni predstavnik Armin Machmer. Schulz je sicer že v torek znižal pričakovanja glede srečanja s Sturgeonovo, saj je dejal, da gre zgolj za eno izmed mnogih, na katerih se pogovarja z vodji lokalnih vlad, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Z Junckerjem se bo Sturgeonova sešla ob 17. uri, medtem ko je predsednik Evropskega sveta Donald Tusk srečanje z njo zavrnil, češ da bi bilo to neprimerno.

Španski premier Mariano Rajoy je danes v Bruslju dejal, da bo Španija nasprotovala ločenim pogajanjem s Škotsko o njeni prihodnosti v EU, potem ko so se britanski volivci odločili za izstop iz povezave. "Velika Britanija bo izstopila in z njo tudi vsi tisti, ki jo sestavljajo," je dejal premier države, ki je že prej nasprotovala neodvisnosti Škotske iz strahu, da bi postavila presedan njenim separatistom, še posebej Kataloncem.