c S

Notranji nadzori na šempetrski urgenci izključili napake zdravstvenega osebja

29.06.2016 15:58 Šempeter pri Gorici, 29. junija (STA) - V urgentnem centru Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca iz Šempetra pri Gorici so po smrti bolnika po oskrbi s smejalnim plinom opravili notranje strokovne nadzore tudi v drugih primerih smrti bolnikov. Ti so pokazali, da so bili postopki zdravstvenih obravnav bolnikov v skladu s strokovnimi smernicami postopkov oživljanja, navajajo v bolnišnici.

Na šempetrski urgenci je namreč marca umrl bolnik, ki je namesto kisika dobil dušikov oksidul oz. smejalni plin. Izkazalo se je, da so bili plini napačno napeljani.

Ker so v sobi, kjer je bila napačna plinska napeljava, od odprtja urgence pa do smrti omenjenega bolnika, zdravili več drugih bolnikov, ki so med zdravljenjem umrli, so se v bolnišnici odločili za izvedbo več notranjih strokovnih nadzorov.

Posebne strokovne komisije so opravile sedem notranjih strokovnih nadzorov, pri svojem delu pa so upoštevale navodila ministrstva za zdravje o poročanju in notranji preiskavi. V dveh preiskavah so ugotovili, da je bila smrt bolnika potrjena že ob prihodu v urgentni center, v ostalih primerih pa so bili izidi zdravljenja pričakovani glede na kritično bolne in hudo poškodovane bolnike, so sporočili iz šempetrske bolnišnice.

Končno poročilo o zaključku nadzorov je pomočnica direktorice šempetrske bolnišnice za strokovno medicinske zadeve Dunja Savnik Winkler prejšnji teden predstavila članom razširjenega strokovnega sveta bolnišnice, so še dodali.

Več sumljivih smrti na urgenci, domnevno zaradi zamenjave plinov, preiskujejo tudi novogoriški kriminalisti. Medtem pa se na Zdravniški zbornici Slovenije niso odločili za izredni nadzor nad dogajanjem v šempetrski bolnišnici, čeprav jih je k temu pozvalo ministrstvo za zdravje.