c S

SDS za sklic nujne seje odbora o problematiki zaključevanja predbolonjskega študija

29.06.2016 15:57 Ljubljana, 29. junija (STA) - Poslanska skupina SDS je danes v DZ vložila predlog za čim prejšnji sklic nujne seje odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino o problematiki zaključevanja predbolonjskih študijskih programov, je na novinarski konferenci povedala poslanka Anja Bah Žibert.

Kot je poudarila Bah Žibertova, se tudi na stranko vse pogosteje z opozorili, da prihaja do velikih težav zaradi zaključnega roka za dokončanje predbolonjskega študija, obračajo tako študentje, kot tudi zaposleni na fakultetah oziroma profesorji in asistenti.

V ta namen je tudi predlog SDS za sklic nujne seje odbora čim prej, predvsem zato, ker po navedbah poslanke ne želijo, da na tej seji iščejo krivce za nastalo situacijo, ampak, da pomagajo iz nastale situacije, da pridejo do boljše rešitve.

Po zakonu o visokem šolstvu morajo študenti, ki so se vpisali v stare študijske programe, sprejete pred 11. junijem 2004, torej pred uvedbo bolonjskega sistema, študij dokončati najkasneje do konca letošnjega študijskega leta oziroma do 30. septembra, je pojasnila.

Opozorila je, da je pred časom v poslanskem vprašanju pristojno ministrico Majo Makovec Brenčič vprašala, kako namerava ravnati ministrstvo glede na to, da prihaja do zapletov. Ministrica je priznala, da je kar veliko vprašanj, dilem in tudi težav, vendar, da o podaljšanju roka ne razmišljajo, ter poudarila, da je bilo od leta 2004 dovolj časa za dokončanje teh programov.

"Ministrica je pri tem pozabila povedati, da so zadnje študente v predbolonjske programe vpisovali še leta 2008/2009," je izpostavila poslanka SDS.

Problemov je več, v SDS se jim zdi najbolj problematično, da se sedaj zatika pri tistih študentih, ki so v roku oddali svoje naloge in sedaj dobivajo od mentorjev odgovore, da zaradi prenatrpanosti in številnih podobnih primerov ne bodo obravnavani oz. zaključili študija do 30. septembra.

Če ne bodo zmogli, bodo lahko skladno z merili za prehode med študijskimi programi prešli na bolonjske programe. To pomeni, da jim študij lahko propade, saj nekaterih podobnih programov ne razpisujejo več, je še dodala Bah Žibertova.