c S

Pahor začel z drugim krogom posvetov za dva nova ustavna sodnika

29.06.2016 11:22 Ljubljana, 29. junija (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je začel drugi krog posvetovanj z vodji poslanskih skupin glede kandidatov za dva nova ustavna sodnika. Prva je k njemu prišla vodja največje poslanske skupine, SMC, Simona Kustec Lipicer. Sledil ji bo vodja poslancev SDS Jože Tanko.

Pahor namerava svojo odločitev DZ sporočiti do konca tedna, zato na današnjih srečanjih od vodij poslanskih skupin pričakuje že bolj jasna stališča kot na prejšnjih pogovorih.

Po zakonu o ustavnem sodišču lahko predsednik republike predlaga kandidate za ustavne sodnike na podlagi predlogov iz poziva, lahko pa predlaga tudi druge kandidate. Sodnika ustavnega sodišča izvoli državni zbor s tajnim glasovanjem z večino glasov vseh poslancev.

Oktobra oziroma novembra mandata potečeta sedanjemu predsedniku ustavnega sodišča Miroslavu Mozetiču in sodnici Marti Klampfer. Na poziv pa so se prijavili Darinka Dekleva Marguč, Damjan Gantar, Anže Erbežnik, Špelca Mežnar, Boštjan Pintar, Rok Svetlič, Bojan Škof, Marko Šorli in Andraž Zidar.

Prvič je Pahor z vodji poslanskih skupin o imenovanju dveh novih ustavnih sodnikov govoril 16. junija. Pogovori so bili bolj splošne narave, o konkretnih imenih večinoma še niso govorili. Le v SD in NSi so Pahorju našteli nekaj zanje sprejemljivih imen, za ZL pa nihče od na poziv prijavljenih kandidatov ni primeren. Si pa v strankah večinoma želijo, da bi izbrana kandidata na glasovanju v DZ dobila čim širšo podporo.

Ker prihodnje leto marca oziroma aprila mandati potečejo še Mitji Deisingerju, Jasni Pogačar, Janu Zobcu in Ernestu Petriču, bo Pahor nov postopek za izbiro sodnikov začel že jeseni. Takrat pa bo upošteval tudi zdajšnje predloge kandidatur.