c S

Ministri EU podprli direktivo o varovanju poslovnih skrivnosti

27.05.2016 17:02 Bruselj, 27. maja (STA) - Ministri EU, pristojni za konkurenčnost, so v Bruslju danes podprli direktivo o določitvi pravil za varovanje poslovnih skrivnosti in zaupnih informacij podjetij. Nova pravila naj bi zaščitila podjetja v EU pred krajo informacij, ki jim zagotavljajo konkurenčno prednost.

Namen direktive, ki določa skupne ukrepe proti neupravičeni pridobitvi, uporabi ali razkritju poslovnih skrivnosti, je zagotoviti neovirano delovanje notranjega trga, pa tudi odvrniti od nezakonitega razkrivanja poslovnih skrivnosti, ne da bi bile pri tem ogrožene temeljne pravice in svoboščine ali javni interes.

Medtem ko direktiva določa ukrepe proti razkrivanju informacij, katerih namen je varovanje zaupnosti poslovnih skrivnosti, ukrepi tudi v celoti zagotavljajo, da za preiskovalno novinarstvo ni novih omejitev, kar velja tudi za zaščito novinarskih virov, poudarjajo v Bruslju.

Osebe, ki v dobri veri razkrijejo poslovne skrivnosti zaradi zaščite splošnega javnega interesa, t.i. žvižgači, bodo po zagotovilih Bruslja deležne ustrezne zaščite.

Novinarska združenja so sicer že ob pripravi novih pravil opozarjala, da bi se lahko na udaru znašli preiskovalni novinarji in njihovi viri.

O tem, ali je bilo razkritje poslovne skrivnosti nujno za prijavo zlorabe, kršitve ali nezakonite dejavnosti, bodo v skladu z direktivo ugotavljali nacionalni pravosodni organi.

Države članice bodo morale v skladu z novim pravnim okvirom določiti ukrepe, postopke in pravna sredstva, ki so potrebni za zagotovitev možnosti uveljavljanja nadomestila po civilnem pravu v primeru nezakonite pridobitve, uporabe in razkritja poslovnih skrivnosti.

Imetniki poslovnih skrivnosti bodo imeli pravico zaprositi za pravna sredstva za škodo, povzročeno z nezakonito prisvojitvijo dokumentov, predmetov, gradiva, vsebin ali elektronskih datotek, ki vsebujejo poslovno skrivnost ali iz katerih jo je mogoče razbrati. Zaupnost poslovnih skrivnosti bo po potrebi zaščitena tudi med pravnim postopkom in po njem.

V okviru današnje razprave o odprti znanosti so ministri sprejeli tudi sklepe o prehodu na sistem odprte znanosti. Prav tako so sprejeli sklepe o izkušnjah, pridobljenih iz 7. okvirnega programa za raziskave za prihodnje rešitve družbenih izzivov, in o ustvarjanju prijaznega zakonodajnega okolja za raziskave in inovacije.

Slovenijo je na zasedanju zastopala namestnica stalnega predstavnika Slovenije pri EU Metka Ipavic.