c S

Sodišče zavrnilo izpodbojno tožbo o dokapitalizaciji Palome

27.05.2016 17:01 Sladki Vrh, 27. maja (STA) - Družba Paloma je prejela sodbo in sklep okrožnega sodišča v Mariboru, v katerem je sodišče tožbeni zahtevek družbe Nevija prokuristke Nevene Tee Gorjup zavrnilo kot neutemeljen. V družbi so zadovoljni, saj je s tem odpadla ena ovira na poti do 15-milijonske dokapitalizacije s strani poljskega sklada Abris Capital.

Sodišče je v začetku tedna razveljavilo sklep o izdani začasni odredbi v zvezi s sklepom skupščine delničarjev z dne 5. januarja glede dokapitalizacije družbe Paloma, so sporočili iz podjetja. Sodišče je presodilo, da v zadevi namreč ni bil izpolnjen pogoj za izdajo začasne odredbe v zavarovanje nedenarne terjatve, to je verjeten obstoj terjatve.

Sodišče je v obrazložitvi med drugim pojasnilo, da pravica delničarjev do obveščenosti ni bila kršena, da vsebina sklepa skupščine ni v nasprotju z zakonom in statutom ter da večinski delničar SDH z glasovanjem za ponudnika Abris ni deloval v lastno škodo, škodo manjšinskih delničarjev ali škodo družbe Paloma. Sodišče je tudi pojasnilo, da je bilo izpolnjeno načelo enakega obravnavanja delničarjev.

Postopek dokapitalizacije je sodišče ocenilo kot transparenten in običajen ter izveden v korist družbe. Pojasnilo je tudi, da izhaja iz vsebine notarskega zapisnika, da so bili nasprotni predlogi skrbno preučeni s strani delničarjev in njihovih pravnih svetovalcev in da so izglasovali investitorja Abris Capital z 99,21 odstotka oddanih glasov ter so glasovali proti nasprotnemu predlogu z 82,5 odstotka oddanih glasov.

"Zadovoljni smo, da je do odločitve sodišča prišlo. Zaradi tehtnih argumentov, ki smo jih predstavili, smo takšno odločitev pričakovali," je dejal predsednik uprave Palome Tadej Gosak.

"Kljub temu za nadaljevanje dokapitalizacijskega postopka še vedno obstajajo ovire in je Palomi še vedno onemogočeno, da nujno potrebno dokapitalizacijo v višini 15 milijonov evrov izvede izbran investitor Abris Capital. Zato je ključno, da se vsi pravdni postopki čim prej zaključijo," je še dodal.

Družba Nevija je s še dvema delničarjema nasprotovala izglasovani dokapitalizaciji in hkratni privatizaciji Palome s strani Abrisa. Nekateri mali delničarji namreč menijo, da je bila zavrnjena ponudba slovaškega sklada Eco Invest boljša, zato so na sodišče vložili izpodbojne tožbe.