c S

Savčenkova pripravljena kandidirati za predsednico Ukrajine

27.05.2016 15:41 Kijev, 27. maja (STA) - Ukrajinska pilotka Nadja Savčenko, ki se je v sredo vrnila v domovino, potem ko je skoraj dve leti preživela v ruskem zaporu, je danes dejala, da je pripravljena kandidirati za predsednico.

"Če želite, da bi bila predsednica, v redu, bom predsednica," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass povedala na svoji prvi tiskovni konferenci, odkar se je vrnila iz Rusije. A obenem je pripomnila, da je njena izvolitev malo verjetna.

"Delala bom tam, kjer Ukrajina potrebuje mojo pomoč," je povedala Savčenkova, sicer poslanka v ukrajinskem parlamentu. Ni izključila možnosti niti, da se vrne v vojaške vrste.

Savčenkova se je v Kijev vrnila v okviru dogovora o izmenjavi zapornikov, istočasno pa sta se v rusko prestolnico vrnila ruska vojaka, Aleksander Aleksandrov in Jevgenij Jerofejev, ki sta bila obsojena v Ukrajini. V Ukrajini je Savčenkova postala simbol upora proti proruskim skrajnežem.

Rusija je pilotko obtožila sodelovanja v napadu v regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine, v katerem sta bila junija 2014 ubita novinarja, ki sta delala za rusko televizijo. Sama je dejanje ves čas zanikala. Savčenkova, sicer pripadnica ukrajinske vojske, naj bi bila v času napada na dopustu in je domnevno v bojih na vzhodu Ukrajine sodelovala kot prostovoljka.