c S

Afganistanski talibani izbrali novega voditelja

25.05.2016 15:00 Kabul, 25. maja (STA) - Afganistanski talibani so danes sporočili, da so za svojega novega voditelja izbrali mulo Hajbatulo Akundzado, potem ko je bil prejšnji vodja, mula Aktar Mansur, v soboto ubit v napadu ameriškega brezpilotnega letala, poročajo tuje tiskovne agencije. Akundzada je bil Mansurjev namestnik.

V sporočilu so afganistanski talibani zapisali, da so po soglasnem dogovoru v šuri oz. vrhovnem svetu mulo Hajbatulo Akundzado imenovali za novega voditelja "Islamskega emirata" in da so mu zvestobo obljubili vsi člani šure.

Ob tem so dodali, da so Siradžudina Hakanija, vodjo vojaških operacij in velikega sovražnika ameriških sil, in mulo Jakuba, sina pokojnega ustanovitelja talibanov mule Omarja, imenovali za Akundzadova namestnika.

Okoli 50-letni Akundzada je bil eden od dveh Mansurjevih namestnikov, poleg tega pa pomemben talibanski verski voditelj in sodnik. Na bojiščih pa doslej ni igral velike vloge, kar je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa za talibane precej nenavadno.

Po oceni opazovalcev bi lahko Akundzada bil vodja, ki bi poenotil vse bolj razdrobljene talibane, a za zdaj še ni jasno, ali bo sledil Mansurju pri zavračanju mirovnih pogajanj z afganistansko vlado, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do imenovanja novega vodstva prihaja po tem, ko so ZDA z brezpilotnim letalom v Pakistanu v soboto napadle Mansurjevo vozilo in ga ubile. Talibane je vodil le devet mesecev, a so pod njegovim vodstvom v Afganistanu okrepili napade in dosegli največje vojaške uspehe od padca talibanskega režima leta 2001.

Talibani so sicer šele danes prvič potrdili, da je bil ubit.

Pred svojo smrtjo je Mansur napisal oporoko, v kateri je izbral Akundzado za svojega naslednika, so za AFP povedali talibanski viri. S tem naj bi podkrepil legitimnost Akundzade.

V odzivu na izbor novega talibanskega voditelja so iz afganistanske predsedniške palače sporočili, da imajo sedaj talibani dobro priložnost, da se vrnejo za pogajalsko mizo. Sicer jih čaka ista usoda kot Mansurja, so zagrozili.

Strokovnjak za talibane Rahimula Jusafzaj je za AFP povedal, da se razmere po imenovanju Akundzade verjetno ne bodo spremenile. Jusafzaj je dejal, da ne pričakuje odstopanj od Mansurjevih politik in se tako tudi Akundzada verjetno ne bo pogajal z afganistansko vlado.