c S

Van der Bellen napoveduje ne svobodnjaški vladi

25.05.2016 14:57 Dunaj, 25. maja (STA) - Zmagovalec avstrijskih predsedniških volitev Alexander Van der Bellen je v torek zvečer ponovil, da svobodnjaški stranki (FPÖ) v primeru zmage na parlamentarnih volitvah ne bo podelil mandata za sestavo vlade. "FPÖ se igra z ognjem," je v pogovoru za nemško televizij ARD prihodnji avstrijski predsednik komentiral držo evroskeptičnih svobodnjakov.

Bivši vodja avstrijskih Zelenih je že med volilno kampanjo poudarjal, da predsedniku FPÖ Heinzu-Christianu Stracheju ne bo dal kanclerskega mandata. "Smo majhna, odprta država, ki je izvozno naravnana. Zaradi tega ni ne v političnem ne v gospodarskem interesu Avstrije, da se ločuje od EU," je v torkovem pogovoru pojasnil to odločitev, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Svobodnjaška stranka že več mesecev zaseda prvo mesto v javnomnenjskih raziskavah. Prihodnje parlamentarne volitve v Avstriji so predvidene leta 2018.

Prihodnji predsednik sosednje države danes svojih torkovih izjav ni želel podrobneje pojasnjevati. Po dopoldanskem srečanju s kanclerjem Christianom Kernom in podkanclerjem Reinholdom Mitterlehnerjem je dejal le, da je o tem že vse povedal med volilno kampanjo. Se je pa že v torek zvečer oglasil Strache in dejal, da Van der Bellen z vnovičnim ne vladnemu mandatu FPÖ ignorira voljo volivcev.

Van der Bellen je sicer v torek spregovoril tudi o drugih vprašanjih. Ko gre za begunsko politiko, se je zavzel za "pragmatični humanizem". Kot je pojasnil, je sicer pomagati ljudem v stiski dolžnost evropskih držav, a obstajajo tudi omejitve kapacitet. Poudaril je tudi, da morajo begunci spoštovati tukajšnje zakone.

Sicer pa ni želel dramatizirati političnih razmer v Avstriji zaradi njegove zelo tesne zmage, kot tudi ne govoriti o razdeljeni državi. Van der Bellen je v drugem krogu volitev z zgolj 50,3 odstotka glasov porazil svobodnjaškega protikandidata Norberta Hoferja. Njegova zmaga je bila jasna šele v ponedeljek, dan po volitvah, ko so prešteli glasove po pošti.