c S

V Sarajevu v petek začetek regionalnega srečanja gospodarstvenikov Summit 100

25.05.2016 14:56 Zagreb, 25. maja (STA) - V Sarajevu se bo v petek začel dvodnevni Summit 100, ki bo gostil vodilne gospodarstvenike iz držav jugovzhodne Evrope. Letošnje srečanje bo potekalo pod naslovom Dogovor za nove čase Bosne in Hercegovine, pričakovati je konkretne dogovore o regionalnem gospodarskem sodelovanju. Tudi letos bo Summit 100 povezan s procesom Brdo Brioni.

Glavni namen srečanja, ki v regiji poteka že peto leto - lani ga je gostil Portorož -, je predstavitev dobrih praks in krepitev potencialov za nova vlaganja skozi sodelovanje v razvojnih projektih na področjih, kot so energetika, turizem, promet, kmetijstvo, hrana in avtomobilska industrija. Sopredsedujoči Summita 100 in direktor BBI Banke Amer Bukvić je srečanje vodilnih poslovnežev v regiji označil kot odlično priložnost, da države udeleženke pokažejo, da so druga drugi priložnost, ne pa nevarnost.

BiH bo po Sloveniji, Hrvaški, Črni gori in Srbiji prvič gostiteljica enega največjih poslovnih dogodkov v jugovzhodni Evropi. Dogodka naj bi se udeležili tudi vodilni menedžerji iz Albanije, Kosova in Makedonije. Glavna govornika bosta ustvarjalca spletne aplikacije Talking Tom, Samo in Iza Login iz podjetja Outfit 7, ki bosta spregovorila o svoji zgodbi preboja na globalni trg.

Med udeleženci bo tudi slovenski minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki bo nastopil v soboto, zadnji dan dogodka, na panelu o pretoku blaga in ljudi v regiji skozi harmonizacijo carinskih ovir, ukinitvi vizumov zaradi krepitev turizma in večjega pretoka delavcev. Summit 100 se bo sklenil s plenarnim panelom, na katerem bodo sodelovali predsedniki držav, ki sodelujejo v okvirju procesa Brdo Brioni, med njimi tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Ta panel bo tudi uvod v srečanje voditeljev držav procesa Brdo Brioni, ki bo v Sarajevu potekal do nedelje, njegov gost pa bo italijanski predsednik Sergio Mattarella.

Summit 100 je skupna pobuda Združenja Manager, Srbskega združenja managerjev, Hrvaškega združenja delodajalcev in Atlas Fundacije iz Črne gore.

"S skupnimi prizadevanji in povezavami, ki jih imamo s svetom, ter s skupnim predstavljanjem kot enotnega trga lahko preoblikujemo gospodarstvo jugovzhodne Evrope v najbolj dinamično poslovno območje v svetu," je dejal Bukvić pred začetkom Summita 100.

Predsednik poslovodnega odbora Hidrie Iztok Seljak, ki je tudi v upravnem odboru Summita 100, je za STA napovedal, da bodo letos nadaljevali nekatere pogovore, ki so jih začeli na lanskem Summitu 100 v Portorožu.

"Razmišljati smo začeli o skupni blagovni znamki za turizem Balkan-Adria," je dejal in pojasnil, da že imajo osnovo blagovne znamke in celostne zunanje podobe. "Mislim, da bomo lahko v Sarajevu zelo konkretni," je dejal. Kot je dodal, so se lani zavzeli tudi za konkretizacijo skupnega nastopa na zunanjih trgih, veliko poudarka je bilo tudi na velikih turističnih potencialih.

Spomnil je, da so v Portorožu pripravili zelo konkretne projekte, kot sta elektrifikacija avtoceste München-Salzburg-Ljubljana-Beograd-Skopje-Istanbul in prost prehod tovornega prometa iz Grčije v Makedonijo in nato naprej prek Srbije v EU. Projekta dobro napredujeta, o čemer bomo govorili tudi v Sarajevu, je napovedal.

Eden posebnih gostov v kongresnem centru sarajevske ASA Grupe bo predsedujoči Nordijskega sveta ministrov Kari Kahiluoto, ki bo predstavil dobre izkušnje gospodarskega sodelovanja nordijskih držav. Primer sodelovanja držav s severa celine, ki poteka od leta 1952, je lahko spodbuda tudi za hitrejši gospodarski razvoj držav na evropskem jugovzhodu, menijo organizatorji.

Sarajevski gospodarski regionalni vrh bo imel posebno povezavo z vrhom Zahodnega Balkana, ki bo potekal 4. julija v Parizu. V Sarajevu je predviden nagovor posebnega odposlanca francoskega zunanjega ministra, senatorja Alaina Richarda, med udeleženci bo tudi francoski veleposlanik za pariški summit Antoine Grassin. Summit 100 kot pomembnega prepoznava tudi Evropska komisija.

Kot so dodali organizatorji, je Summit 100 mišljen kot močni kohezijski gonilnik gospodarskega sodelovanja ter tudi kot prispevek prizadevanjem političnih voditeljev, da bi izboljšali konkurenčnost regije in nacionalnih gospodarstev.