c S

Združenje občin in pristojno ministrstvo z različnimi pogledi na strategijo razvoja lokalne samouprave

25.05.2016 14:48 Ljubljana, 25. maja (STA) - Predstavniki Združenja občin Slovenije in ministrstva za javno upravo so precej različnih pogledov na prihodnji koncept razvoja lokalne samouprave, je ob robu današnje skupščine združenja dejal njegov predsednik Robert Smrdelj. Medtem ko se v združenju zavzemajo za skladen regionalni razvoj, vlada oporo išče zlasti v racionalizacijah, je ocenil.

Redna letna skupščina Združenja občin Slovenije (ZOS) tokrat ni bila volilna, je Smrdelj pojasnil v izjavi za medije. Je bilo pa na njej med drugim predstavljeno poročilo o delu, ki zajema vsebinske poglede na aktualna nesoglasja med občinami in vlado. Prav ta so predstavljala tudi osrednji del tokratne razprave, je povedal Smrdelj, sicer župan Pivke.

Poleg tematike financiranja občin oz. povprečnine je bila na skupščini po njegovih besedah predstavljena tudi zahteva za oceno ustavnosti dela zakona o izvrševanju proračunov za leti 2016 in 2017, ki jo je na ustavno sodišče vložilo združenje. Za to so se odločili, ker bi po zakonu o financiranju občin morale občine za vsako proračunsko leto prejeti sredstva za sofinanciranje investicij v višini šestih odstotkov skupne primerne porabe občin. Veljavna ureditev v zakonu o izvrševanju proračunov za letos in prihodnje leto pa določa to sofinanciranje v višini dveh odstotkov skupne primerne porabe, medtem ko imajo za sofinanciranje v višini treh odstotkov možnost prejeti povratna sredstva. Smrdelj odločitev ustavnega sodišča pričakuje z optimizmom.

Prav tako je po njegovih besedah aktualna razprava o črpanju evropskih sredstev v novi finančni perspektivi. "Vsi skupaj ugotavljamo, da je sredstev za lokalni nivo zelo malo, še tistih, ki naj bi bila predvidena, pa ne znamo na smiseln način začeti uporabljati," je pojasnil.

V razpravi s predstavniki ministrstva za javno upravo so se sogovorniki dotaknili tudi strategije razvoja lokalne samouprave. "Smo precej narazen, kar se tiče koncepta strategije," je opozoril Smrdelj. V združenju se zavzemajo zlasti za enakomeren, skladni regionalni razvoj, ki bi temeljil na decentralizaciji, medtem ko vlada po njegovi oceni oporo išče zlasti v racionalizaciji znotraj sistema lokalne samouprave.

Na skupščini pa je bilo izraženo tudi nekaj nezadovoljstva glede učinkov delovanja združenja v odnosu do vlade, je priznal Smrdelj. Je pa spomnil na njihova prizadevanja v zvezi s povprečnino, na vlaganje ustavnih presoj, pa tudi na možnost, da bi tri združenja pred vlado nastopila enotno.

Prav tako se je dotaknil nedavnega dogovora države in ljubljanske občine o skupnih projektih. Dejal je, da Ljubljani privošči, da si izbori sofinanciranje projektov, pomembnih za glavno mesto. Meni pa, da je šlo pri omenjenem dogovoru v veliki meri za promocijo, medtem ko je vprašanje, kakšen bo dejanski učinek dogovora.