c S

Kdaj odprava neustavnosti na področju subvencij?

25.05.2016 14:40 Ljubljana, 25. maja (STA) - V Združeni levici pričakujejo, da bo državni zbor po odločitvi ustavnega sodišča o neustavnosti 28. člena zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev odpravil protiustavnost. Nedavno so v zakonodajni postopek vložili spremembo zakona, ki je edina možnost za odpravo protiustavnosti, so sporočili iz poslanske skupine ZL.

V poslanski skupini pričakujejo, da bo DZ predlog njihove novele tudi sprejel. Z njo bi socialno ogroženi prebivalci v občinah, ki ne zagotavljajo zadostnega števila neprofitnih stanovanj, poleg subvencije za razliko med tržno in neprofitno najemnino dobili še subvencijo za neprofitni del v višini največ 80 odstotkov neprofitne najemnine.

S tem ne bi samo izboljšali položaja socialno najbolj ogroženih gospodinjstev, temveč bi odpravili tudi diskriminacijo med prebivalci različnih občin, so še zapisali v odzivu na odločitev ustavnega sodišča.

Zaradi ukinitve subvencije se je namreč po navedbah ZL v brezizhodnem položaju znašlo okrog 5900 gospodinjstev. Njihovi stroški pa se bodo zaradi zakona o ukrepih za uravnoteženje javnih financ občin v povprečju povečali za tretjino, številnim grozi tudi deložacija.

Pravico do subvencije neprofitnega dela najemnine je februarja lani v okviru varčevalnih ukrepov v občinah ukinila vlada Mira Cerarja. Predstavniki združenj občin pa so na to pristali brez odpora, so še sporočili iz poslanske skupine ZL.

Ustavno sodišče je soglasno ocenilo, da je 28. člen zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev v neskladju z ustavo. Ta je sprva določal, da se upravičencem do subvencije v tržnih in hišniških stanovanjih prizna še subvencija do priznane neprofitne najemnine, a je zakon o ukrepih za uravnoteženje javnih financ občin ta del člena črtal.

Ustavno sodišče je določilo, da mora DZ ugotovljeno neskladje odpraviti v roku enega leta po objavi v uradnem listu. Do odprave neskladja pa se upravičencem do subvencije v tržnih in hišniških stanovanjih, ki izpolnjujejo dohodkovne in druge pogoje za pridobitev neprofitnega stanovanja, prizna tudi subvencija do priznane neprofitne najemnine na način, kot je določen za subvencije neprofitnih najemnin, je navedeno v danes objavljeni odločbi.