c S

Versko prepričanje ne more biti izgovor za zavrnitev rokovanja

25.05.2016 14:32 Ženeva, 25. maja (STA) - Oblasti v švicarskem kantonu Basel-Land so danes odločile, da versko prepričanje ne more biti izgovor za zavrnitev rokovanja z učiteljem. S tem so preklicale sporno odločitev ene od šol, ki je učencem muslimanske vere dovolila, da se jim ni treba rokovati z osebami nasprotnega spola.

Starši ali skrbniki učencev bodo kaznovani s 5000 franki (4500 evrov) kazni, če bodo zavrnili rokovanje z učiteljem, so odločile pristojne oblasti v kantonu Basel-Land. "Učitelj ima pravico zahtevati rokovanje," so zapisali v odločitvi.

V Švici je minuli mesec za nemalo razburjenja poskrbela novica, da je srednja šola v kraju Therwil bratoma sirske narodnosti, starima 14 in 15 let, dovolila, da se ne rokujeta z učitelji. Pritožila sta se namreč, da je rokovanje v nasprotju z njunim verskim prepričanjem, ko gre za učiteljice.

Po njunih trditvah islam prepoveduje fizični stik z osebo nasprotnega spola, razen z najbližjimi družinskimi člani.

Na šoli so se odločili, da bodo za fanta naredili izjemo in se jima tako ni bilo treba rokovati z nobenim učiteljem, ne glede na spol, s čimer so se izognili diskriminaciji učiteljic.

Odločitev, ki jo je šola sprejela brez posvetovanja s pristojnimi oblasti, je povzročila razburjenje po vsej Švici, kjer je tradicija, da se učenci v znak spoštovanja rokujejo z učitelji.

Švicarska pravosodna ministrica Simonetta Sommaruga, ena od mnogih visokih funkcionarjev in javnih osebnosti, ki so izrazili svoje mnenje o zadevi, je minuli mesec v pogovoru za javno televizijo vztrajala, da je rokovanje "del naše kulture", poroča francoska tiskovna agencija AFP.