c S

Maja v Sloveniji poslabšanje gospodarskega razpoloženja

25.05.2016 11:27 Ljubljana, 25. maja (STA) - Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji se je maja poslabšalo. Kazalnik gospodarske klime je bil glede na april nižji za 2,5 odstotne točke, glede na maj lani pa za 1,7 odstotne točke. Na mesečni ga je najbolj znižal padec zaupanja v storitvenih in predelovalnih dejavnostih, na letni pa padec zaupanja potrošnikov.

Kot je danes objavil državni statistični urad, so na znižanje kazalnika glede na april najbolj vplivali kazalniki zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 1,4 odstotne točke), zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za eno odstotno točko) in zaupanja potrošnikov (za 0,2 odstotne točke).

Pozitivno je na mesečno spremembo vplival kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,1 odstotne točke), kazalnik zaupanja v gradbeništvu pa se ni spremenil.

V predelovalnih dejavnostih so se poslabšale ocene trenutnega stanja in pričakovanja za naslednje tri mesece, izboljšala pa pričakovanja glede cen in zaposlovanja.

V storitvenih dejavnostih so bile ocene stanja in pričakovanja za naslednje tri mesece slabša kot aprila, nespremenjena so ostala pričakovanja glede zaposlovanja in izkoriščenosti zmogljivosti.

V gradbeništvu so se poslabšala pričakovanja za naslednje tri mesece, boljše so le ocene glede zagotovljenega dela. Nespremenjena so ostala pričakovanja glede obsega gradbenih del, tehničnih zmogljivosti in pričakovanega zaposlovanja.

V trgovini na drobno so se ocene stanja in pričakovanja za naslednje tri mesece večinoma izboljšala. Slabša so bila pričakovanja glede zaposlovanja, prodaje in prodajnih cen. Nespremenjena so ostala pričakovanja glede zalog in poslovnega položaja.

Znižanje gospodarske klime na letni ravni je bilo v največji meri posledica znižanja kazalnikov zaupanja potrošnikov (za 1,5 odstotne točke), v trgovini na drobno (za 0,3 odstotne točke), v predelovalnih dejavnostih (za 0,1 odstotne točke) in v gradbeništvu (za 0,1 odstotne točke).

Izboljšalo se je zaupanje v storitvenih dejavnostih (za 0,3 odstotne točke).

Kazalnik gospodarske klime je bil maja za 6,6 odstotne točke višji od dolgoletnega povprečja.