c S

Za sodelovanje IMF pri pomoči Grčiji ni zagotovila

25.05.2016 11:05 Bruselj, 25. maja (STA) - Sodelovanje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v tretjem programu pomoči Grčiji še ni povsem gotovo, je v Bruslju danes dejal predsednik evroskupine Jeroen Dijsselbloem. Dogovor, ki so ga ponoči dosegli Grčija in mednarodni posojilodajalci, je označil za pomemben korak.

Nobenega zagotovila ni, da bo IMF sodeloval v lani dogovorjenem programu pomoči Grčiji, je pred začetkom zasedanja finančnih ministrov EU dejal Dijsselbloem.

V IMF imajo svoja pravila in svoje postopke, ki jih morajo upoštevati. "Kasneje v tem letu bodo ponovno ocenili vzdržnost grškega dolga in ukrepe za njegovo lajšanje, ki smo jih predlagali, in bodo nato sprejeli odločitev," je še pojasnil.

Pogovore o Grčiji, ki so trajali do zgodnjih jutranjih ur, je označil za težavne. "IMF je zahteval veliko od nas, mi smo zahtevali veliko od Grčije kot tudi od IMF," je potek pogovorov opisal prvi mož evroskupine, ki je dogovor označil za "res pomemben korak".

Finančni ministri držav v območju evra, med njimi tudi Dušan Mramor, so ponoči dosegli dogovor o sprostitvi novega obroka finančne pomoči Grčiji v višini 10,3 milijarde evrov. Med Grčijo in mednarodnimi posojilodajalci je bil hkrati dosežen dogovor o lajšanju grškega dolga, ki bo potekal v okviru svežnja predlaganih ukrepov.

S tem so evropske institucije ugodile zahtevam IMF, ki je po večmesečnem oklevanju zaradi dvomov v vzdržnost grškega dolga končno izrazil pripravljenost za sodelovanje v tretjem programu pomoči Grčiji, vrednem do 86 milijard evrov.