c S

Če sodišče ne odloči v Brglezov prid, bo v velikih težavah

05.05.2016 16:20 Ljubljana, 05. maja (STA) - Koalicija je danes razpravljala o odločitvi predsednika DZ Milana Brgleza glede referendumov. Če bo DZ o njegovi razrešitvi na predlog SDS razpravljal pred odločitvijo ustavnega sodišča o tej zadevi, se mu obeta podpora. Bo pa Brglez v velikih težavah, če mu sodišče ne bo pritrdilo, opozarja Matjaž Han (SD), strinja pa se tudi Franc Jurša (DeSUS).

Medtem ko v SMC trdno stojijo za Brglezom, ki Sindikatu delavcev migrantov Slovenije ni določil roka za zbiranje podpisov za zahtevo referenduma o vsaj treh zakonih, pa so v SD in DeSUS previdnejši in izpostavljajo njegovo odgovornost.

V SD se po besedah vodje poslancev Matjaža Hana zavedajo, da predlagatelji referenduma na nek način izsiljujejo, vendar imajo težavo, ki jo je treba reševati. Ob tem poudarja, da je šlo za samostojno akcijo Brgleza in bo zadnjo besedo verjetno reklo ustavno sodišče. Brgleza bodo na glasovanju o razrešitvi podprli, če pa ustavno sodišče ne bo odločilo v njegov prid, bo predsednik DZ po mnenju Hana v velikih težavah. "Potem bo še zanimivo," je pristavil v izjavi novinarjem po koalicijskem srečanju.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša se strinja, da bo Brglez v takšnem primeru imel težave. Večinsko so v poslanski skupini naklonjeni temu, da je Brglez sprejel odločitev. A hkrati ocenjujejo, da bi se moral v vsakem primeru predhodno posvetovati tudi s koalicijskimi partnerji, je v izjavi novinarjem pojasnil Jurša.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je ponovila, da v stranki trdno in enotno stojijo za odločitvijo predsednika DZ, sicer tudi podpredsednika stranke. Ponovno pa se bodo o tej zadevi pogovarjali, če ustavno sodišče ne odloči v Brglezov prid, je pojasnila Kustec Lipicerjeva.

Brglez je že zaustavil zbiranje podpisov za zahtevo referenduma o treh zakonih, danes je pričakovati njegovo odločitev še za tri referendumske pobude sindikata delavcev migrantov.