c S

Novo izvedensko mnenje v sojenju Noviču bodo pripravili v Nemčiji

05.05.2016 16:17 Ljubljana, 05. maja (STA) - Ljubljansko okrožno sodišče je našlo inštitut, ki bo pripravil novo izvedensko mnenje glede strelskih delcev, najdenih na Milku Noviču, obtoženem umora nekdanjega nadrejenega Janka Jamnika. Na inštitutu v nemškem Wiesbadnu so jih zaradi prezasedenosti zavrnili, zdaj pa jim z nemškega tožilstva sporočili, da bo mnenje pripravil drug inštitut.

Neuradno naj bi novo izvedensko mnenje pripravili v Münchnu. Sodišče jim mora zdaj poslati vso potrebno dokumentacijo, sojenje pa se v pričakovanju, da bo novo mnenje do takrat nared, nadaljuje 17. junija.

Sodnica želi izvedensko mnenje nekoga, ki se spozna na balistiko, kot tudi nekoga, ki se spozna na strelske delce. Izvedensko mnenje Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL) je za Noviča namreč obremenjujoče, dve priči obrambe pa to mnenje spodbijata.

Policisti so na Noviču in njegovi jakni našli strelske delce, ki imajo enako kemijsko sestavo kot delci iz tulca, najdenega na kraju kaznivega dejanja. Novič vztraja, da se je z delci kontaminiral na strelišču. In ker si pozimi roke maže s kremo, je tako najbrž nekaj delcev s kontaminirane jakne dobil na roke, preden so mu odvzeli vzorec.

V NFL dvomijo v to razlago, saj da delci smodnika hitro odpadajo. Na drugi strani pa je kemik z Instituta Jožef Stefan Miran Čeh, ki je strokovno mnenje pripravil na prošnjo obrambe, prepričan, da se je Novič z delci kontaminiral na strelišču.

Sodišče je v času od zadnje obravnave dobilo še pojasnilo Agencije RS za okolje (Arso) glede vremenskih razmer v času umora. Tožilstvo namreč domneva, da je Novič na kraj umora prišel s kolesom, obramba pa opozarja, da to ne bi bilo možno iz več razlogov, tudi zato, ker Novičevo kolo nima luči, obtoženi brez očal slabo vidi, hkrati pa naj bi takrat pršilo.

Na Arsu pa pravijo, da njihova meteorološka postaja za Bežigradom kaže, da v tistem času ni bilo padavin, vidljivost je bila pet kilometrov, zato sklepajo, da so tudi na Viču bile podobne razmere.

Na sodišče so tudi danes prišli Novičevi sorodniki in podporniki, a jih je večina ostala pred sodno dvorano. Sojenje je doslej namreč potekalo v največji sodni dvorani na Tavčarjevi, danes pa v bistveno manjši. Vanjo je poleg vabljenih strank uspelo priti le nekaj podpornikom in novinarjem, več deset ljudi pa je ostalo pred dvorano, kar jih je močno razburilo. Svoje nezadovoljstvo so izražali zelo glasno, večkrat so preglasili tudi dogajanje v sami dvorani.

Novič je obtožen, da je 16. decembra 2014 okoli 19.40 na parkirišču gostinskega lokala na ljubljanskem Viču izza hrbta dvakrat v glavo ustrelil direktorja Kemijskega inštituta Jamnika. Kot piše v obtožnici, je to storil načrtno in zahrbtno, žrtvi je življenje vzel, ko ta tega ni pričakovala in se tudi ni mogla braniti.

Umor je Novič po mnenju tožilstva storil iz brezobzirnega maščevanja, saj je bil Jamnik direktor inštituta, s katerega so Noviča odpustili. Jamnik je umrl tri dni po napadu, Noviča pa so aretirali kmalu zatem.