c S

Predsednik brazilskega parlamenta suspendiran

05.05.2016 15:35 Brasilia, 05. maja (STA) - Brazilsko vrhovno sodišče je danes suspendiralo predsednika brazilskega parlamenta Eduarda Cunho. Generalni državni tožilec Rodrigo Janot mu očita, da je zlorabil položaj za oviranje preiskave suma korupcije proti njemu in da je ustrahoval kongresnike, poročajo tuje tiskovne agencije.

Cunha naj bi v zameno za pogodbe velikim gradbenim podjetjem in drugim družbam, ki so nato naftnemu podjetju Petrobras zaračunavali preveč, prejel pet milijonov dolarjev (4,37 milijona evrov) podkupnine.

To je preiskovalcem povedal eden od predstavnikov gradbenih podjetij, ki je zaradi korupcijskega škandala v zaporu. Za prejemanje podkupnin so bili na ime predsednika parlamenta v Švici odprti računi, ki so jih nato zaprli.

Cunha očitke zavrača, suspendiranja pa po poročanju britanskega BBC ne komentira.

Cunha, član stranke PMDB, je bil na čelu prizadevanj za odstavitev brazilske predsednice Dilme Rousseff, ki ji očitajo, da je med kampanjo za vnovično izvolitev leta 2014 prikrila dejanski proračunski primanjkljaj. Povezana naj bi bila tudi s korupcijskim škandalom okoli Petrobrasa, v katerega naj bi bilo vpletenih več sto kongresnikov in več kot polovica senatorjev.

Rousseffovo bo senat zaradi preiskave očitkov proti njej najverjetneje prihodnji teden za 180 dni začasno suspendiral. Na položaju jo želi nadomestiti podpredsednik Michel Temer, ki prihaja iz PMDB in bi sestavil vlado brez levo usmerjene Delavske stranke, ki je na čelu Brazilije od leta 2003. Cunha bi v tem primeru zasedel položaj podpredsednika, njega pa bi nadomestil poslanec Waldir Maranhao, proti kateremu tudi poteka preiskava zaradi suma korupcije.