c S

Investicija v varnost je dolgoročna in se povrne šele, ko je varnost ogrožena

05.05.2016 15:05 Ljubljana, 05. maja (STA) - Poslance, ki razpravljajo o stanju v Slovenski vojski, je v imenu vlade nagovorila ministrica za obrambo Andreja Katič. Ocenila je, da je investicija v varnost dolgoročna in se povrne šele, ko je ta ogrožena. Se pa zaveda, da je tistih, ki si želijo večjega proračunskega kolača, veliko.

Ministrica za obrambo Andreja Katič je v svojem nagovoru poslancev spregovorila o sredstvih za Slovensko vojsko in predstavila mnenje vlade, da dodatnih 46 milijonov evrov, kot so predlagali v SDS in NSi, zanjo ni možno zagotoviti.

So pa obrambnemu resorju zagotovili dodatna sredstva za dodatne naloge - za sodelovanje pri obvladovanju migrantske krize, za podaljšano delovanje ladje Triglav, za delovanje v Maliju in sodelovanju v boju proti IS.

Vlada sicer meni, da bo ob pripravi izhodišč za proračun za leto 2017 priložnost, da se znova opredeli prioritete in se morda najde dodatna sredstva tudi za vojsko.

Katičeva se namreč zaveda, da je Slovenija s članstvom v EU in evropski monetarni uniji zavezana k spoštovanju skupnih pravil tudi v javnih financah in da so do vlade vzpostavljene zahteve različnih deležnikov - od policije, upokojencev, dela sindikatov, javnega sektorja. A je hkrati tudi izpostavila, da je "investicija v varnost dolgoročna investicija, ki pa se povrne šele ob nastopu različnih kriz, ko je ta varnost ogrožena, kar smo vsi skupaj ponovno začeli spoznavati ob migrantski krizi in ob poslabšanju širših varnostnih razmer tudi v naši neposredni bližini".

Po njenem mnenju bi bilo tako najpomembneje, da se vojski zagotovi stabilen vir financiranja, ki bi ga spoštovale vse vlade.

Dotaknila se je kadrovske slike v vojski in poudarila, da ministrstvo že od lani izvaja ukrepe za zaposlovanje. Kljub temu se vojska še vedno sooča s kadrovskim pomanjkanjem, saj vojsko zapusti več pripadnikov, kot vanjo pride.

Med pozitivnimi kazalniki je med drugim izpostavila dvig števila terenskih usposabljanj, v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami je vojska lani izvedla 229 reševalnih akcij.

V skladu s srednjeročnim obrambnim programom, ki ga je vlada sprejela februarja, so marca tudi že začeli izdelavo strateškega pregleda obrambe, ki bo zaključen oktobra. "Namen je pregledati ustreznost in učinkovitost naših obrambnih zmogljivosti in delovanje obrambnega sistema v spremenjenem strateškem varnostnem okolju. Dobili bomo odgovor na vprašanje, ali organiziranost in delovanje obrambnega sistema ter njegove zmogljivosti zagotavljajo potrebno odzivnost in sposobnost za soočanje z aktualnimi in predvidenimi varnostnimi grožnjami ter tveganji," je pojasnila.

Pregled bo opravljen v treh fazah. Prva, ki bo končana do 10. maja, je namenjena analizi aktualnega stanja. V drugi, ki bo predvidoma zaključena do 10. junija, bodo oblikovali predloge ukrepov in rešitev za posamezna področja, načrt njihove izvedbe in aktivnosti za odpravo pomanjkljivosti. Zaključki strateškega pregleda bodo vladi predlagani do 3. oktobra. Vanj bodo vključili tudi sklepe julijskega vrha Nata.

Predlagane rešitve bodo vključili tudi v predloga zakona o obrambi in novele zakona o službi v Slovenski vojski.