c S

Odbor DZ za delo ni potrdil dopolnitev zakona o inšpekciji dela

04.05.2016 15:25 Ljubljana, 04. maja (STA) - Parlamentarni odbor za delo danes ni potrdil predloga dopolnitev zakona o inšpekciji dela, ki ga je vložila poslanska skupina ZL. Za predlog sta glasovala dva člana odbora, proti pa jih je bilo 10. Zatem so se lotili predloga novele zakona o socialnem varstvu, vendar so sejo prekinili in jo bodo nadaljevali v četrtek zjutraj.

Po predlogu za dopolnitev zakona o inšpekciji dela bi moral delodajalec prekarnemu delavcu, katerega delo ima po ugotovitvah inšpektorja za delo vse značilnosti rednega delovnega razmerja, najprej ponuditi pogodbo o zaposlitvi, je v predstavitvi dejal vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec.

Po zdajšnji ureditvi imajo delodajalci namreč v primeru kršitve na voljo dve možnosti - prepoved dela delavcu ali pa zaposlitev. Toda možnost, da delodajalec, ki krši zakonodajo, lahko delavca odpusti, je treba prečrtati, je poudaril Mesec.

Spomnil je, da se je število agencijskih delavcev od avgusta 2014 do avgusta lani povečalo kar za 14 odstotkov. V ZL zato menijo, da je nujno takoj ukrepati.

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Peter Pogačar je zagotovil, da se vlada zaveda problematike prekarnosti. Ministrstvo je zato pripravilo dokument Dostojno delo za vse, ki se zadeve loteva na celosten način. Za obravnavo v DZ ga želijo oblikovati v socialnem dialogu, v DZ pa naj bi bil jeseni.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), kjer podpirajo predlog ZL, so izrazili bojazen, da tako obsežen dokument ne bo sprejet v pol leta. "Problematika je res kompleksna, vendar jo je enkrat treba začeti reševati, ne pa čakati na paket ukrepov," je dejal Andrej Zorko iz ZSSS.

Glavni tajnik Sindikata novinarjev Slovenije Iztok Jurančič je predlog ZL ocenil kot praktičen korak pri urejanju problematike. Poslance je pozval, da ga podprejo. "Tako bi pokazali, da ste za regularne oblike dela, za neregularne pa ne," je dejal.

Po mnenju predsednika odbora Uroša Prikla (DeSUS) se vlada in ministrstvo na nekatere težave odzivata prepočasi. Če napovedani dokument o dostojnem delu ne bo v DZ do jeseni, bo sam vložil ustrezen predlog, je napovedal.

Po opozorilu poslanke SMC Janje Sluga pa je stanje na trgu dela takšno, kot je, zato, ker so se v preteklosti sprejemale parcialne rešitve. Tudi predlog ZL je po njeni oceni takšen.

Odbor je pred tem potrdil vladni predlog novele zakona o Javnem jamstvenem, preživninskem in invalidskem skladu, po katerem bi s 1. januarjem 2017 temu skladu pripojili Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije.

Prav tako je potrdil predlog zakona o postopku priznavanja poklicnih kvalifikacij za opravljanje reguliranih poklicev, ki odpravlja ovire za prost pretok oseb in storitev na notranjem trgu EU. Po opozorilih vlade je nujen, ker Slovenija že zamuja s prenosom direktive o priznavanju poklicnih kvalifikacij v nacionalni pravni red.

Predlog novele zakona o socialnem varstvu, ki ga je predstavila državna sekretarka na ministrstvu za delo Martina Vuk, več pozornosti pa mu bodo namenili v nadaljevanju seje v četrtek, med drugim ukinja obvezno pripravništvo za diplomante socialnega dela.