c S

Bruselj predlaga podaljšanje nadzora v schengenskem območju za največ šest mesecev

04.05.2016 14:46 Bruselj, 04. maja (STA) - Evropska komisija je danes predlagala podaljšanje nadzora na nekaterih notranjih mejah v petih državah članicah schengenskega območja, med njimi Nemčiji in Avstriji, za največ šest mesecev. V Bruslju so predlog utemeljili s tem, da nekaterih ugotovljenih pomanjkljivosti v zvezi z nadzorom zunanje meje v Grčiji ni bilo mogoče ustrezno odpraviti.

Komisija v današnjem priporočilu državam članicam predlaga podaljšanje nadzora na notranjih mejah Nemčije, Avstrije, Švedske, Danske in Norveške za največ šest mesecev. Te države so lani jeseni zaradi migracijskih pritiskov začasno uvedle nadzor na svojih mejah.

Komisija ukrep podaljšanja mejnega nadzora predlaga v skladu s schengenskim zakonikom. Pri tem ugotavlja, da kljub znatnemu napredku, ki ga je storila Grčija, vse ugotovljene pomanjkljivosti še niso bile ustrezno in v celoti odpravljene.

Po besedah evropskega komisarja za migracije Dmitrisa Avramopulosa je Grčija storila velik napredek pri odpravljanju ugotovljenih pomanjkljivosti, vendar vse v trimesečnem roku še niso bile odpravljene.

Evropska komisija je v začetku februarja predlagala priporočila za ukrepanje Grčije za odpravo pomanjkljivosti na zunanji meji EU. Med drugim je Atene pozvala k izboljšanju procesa registracije migrantov in vzpostavitvi učinkovitega obalnega nadzora na meji s Turčijo.

V aprila objavljeni oceni akcijskega načrta Grčije za odpravo pomanjkljivosti na zunanji meji je sicer bil ugotovljen bistven napredek, a je Bruselj obenem grške oblasti pozval k nadaljnjim izboljšavam.